Více než čtyři kilometry dlouhé lano vyrobené v Bohumíně kabinu s lanovkou pouze táhne. Průměr lana je 26,5 milimetrů a jeho hmotnost dosahuje 10 710 kilogramů.

„Tažné lano pro lanovou dráhu Skalnaté Pleso-Lomnický štít dodáváme pravidelně. Interval jeho výměny je přibližně šest let a samotná výroba trvala dva týdny,“ říká ředitel společnosti Petr Adamek. Celková hodnota kontraktu přesáhla 800 tisíc korun.

Hlavní hvězdou 10. ročníku festivalu polské rockové hudby Dolański Gróm v Karviné byla kapela Lady Pank.
Česko-polská akce Dolański Gróm nebude. Wilson a Farna vystoupí za rok

Lano je vyrobeno podle speciální normy pro lanové dráhy s přepravou osob, na jejichž výrobu má ŽDB Drátovna certifikát. Dvanáctitunový náklad firma expedovala na zesíleném dřevěném bubnu o rozměrech 200 x 120 centimetrů, transport do Tatranské Lomnice trval šest hodin.

Lanovka se začala stavět na jaře 1936, rok nato byl do provozu uveden první úsek visuté lanové dráhy z Tatranské Lomnice na Skalnaté pleso, roku 1940 pak úsek ze Skalnatého plesa na Lomnický štít.

Na vrcholovém úseku překonává kabina pro 16 cestujících vzdálenost 1867 metrů a převýšení 855 metrů. Lano podepírá jediný stožár těsně pod horní stanicí, nejvyšší výška lanovky nad zemí je 255 metrů.

Hlavní hvězdou 10. ročníku festivalu polské rockové hudby Dolański Gróm v Karviné byla kapela Lady Pank.
Česko-polská akce Dolański Gróm nebude. Wilson a Farna vystoupí za rok

Kabinku s celkovou váhou čtyři tuny zavěšenou na dvojici nosných ocelových lan o průměru 3,3 centimetru vyvleče tažné lano na vrchol za 530 sekund.

Na vrcholu štítu se dnes nachází meteorologická stanice, restaurace, kavárna a malá botanická zahrada. Díky lanovce navštíví vrchol Lomnického štítu ročně 100 tisíc návštěvníků, z nichž by se sem většina vůbec nedostala.