Rizika hrozí zejména tehdy, když se více lidí v dané lokalitě rozhodne napouštět své bazény ve stejný čas a mít je naplněny co nejrychleji.

„To má za následek uvolňování usazenin a zakalení vody, která se může dostat do širokého okolí. Nelze tomu zabránit. Hrozí navíc pokles tlaku vody, čímž ostatní uživatele prakticky odříznete od jejich požadovaného odběru," vysvětluje ředitel vodovodů společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace (SmVaK) Milan Koníř.

ZÁKLADNÍ PRAVIDLA

Vodárenské společnosti proto radí dodržovat některé zásady, kterými se dá uvedenému stavu předejít. „Doporučujeme napouštět bazén z vodovodní přípojky pozvolna, plynule a mimo odběrové špičky, kterými jsou odpolední a podvečerní hodiny všech dní, včetně víkendů," upozorňuje mluvčí Ostravských vodáren a kanalizací Radka Vanková.

Ideální čas pro plnění je během noci ve všední den. Napouštění bazénu je v každém případě vhodné hlásit předem na dispečink vodárenské společnosti, od níž lidé vodu odebírají.

DOVOZ VODY CISTERNOU

„Existuje také elegantnější, pohodlnější a rychlejší řešení, kterým je dodávka vody cisternou. Lidé tak budou mít jistotu kvality vody i toho, že nijak neomezí své sousedy," nabízí alternativu mluvčí SmVaK Marek Síbrt, podle kterého loni této možnosti u společnosti využilo přes tři sta lidí a letos i přes prozatím chladnější dny více než dvacet.

„Velice orientačně lze říct, že zákazník s bazénem o kapacitě 15 metrů krychlových a dojezdovou vzdáleností deset kilometrů zaplatí přibližně 2100 korun," vypočítává Marek Síbrt.

„Pokud však bude stačit napojit hadici na místní hydrant a neobjednávat cisternu, bude to asi tisíc korun," dodává Marek Síbrt s tím, že bližší informace zákazník dostane na zákaznickém centru.

POZOR NA STUDNY

Podle Radky Vankové je plnění bazénů pomocí cisterny využíváno spíše v případech, kdy není pitná voda v dosahu, není zajištěn dostatečný průtok, nebo u nových bazénů.

Opatrnost je na místě také při napouštění bazénů ze studny, kde hrozí bakteriální znečištění a u tvrdší vody také vysrážení některých kovů obsažených ve vodě. Vodu ze studny je vhodné nechat laboratorně prověřit.