Pomohlo hlavně teplé počasí, které podpořilo stavebnictví. Konkrétně úřad práce na konci března evidoval 11 694 uchazečů o zaměstnání. Oproti stejnému období loňského roku je sice na Frýdecko-Místecku v evidenci úřadu práce o 5,3 procenta více lidí, na druhé straně ale výrazně vzrostl počet volných míst. Před rokem jich bylo 457, teď je o 217 míst více. O jednu volnou pracovní pozici tak bojuje zhruba sedmnáct uchazečů.

„Podle mě je ta nejtěžší krize za námi a firmy začnou nabírat nové lidi. Už je načase, aby se to zlepšilo, vždyť na pracáku je určitě spousta schopných lidí, co by pracovat chtěli, ale nemají kde," poznamenala Hana Stavárková z Frýdku-Místku s tím, že v jiných regionech je situace na trhu práce ještě horší. Podíl nezaměstnaných osob se oproti únoru snížil těsně pod osmiprocentní hranici, okres Frýdek-Místek tak zůstává pod republikovým průměrem. Nezaměstnanost v tuzemsku meziměsíčně klesla na 8,3 procenta.

Znatelně větší šanci najít práci mají oproti loňsku absolventi škol a mladiství. Úřad práce měl pro ně na konci března v nabídce 143 vhodných volných míst, před rokem jich na Frýdecko-Místecku bylo pouhých jednačtyřicet. „Mladí to mají těžké, firmy chtějí hlavně člověka s praxí. Taky nemají pracovní návyky, přitom by hned chtěli velké peníze. Je to všechno o kompromisu," řekl v ulicích Frýdku-Místku třiačtyřicetiletý Jan Blahuta.

Za poklesem nezaměstnanosti stojí především sezonní práce, které se rozjely v průměru o měsíc dříve. Podle odborníků by trend měl v dalších měsících pokračovat. Souvisí to hlavně s pomalým oživováním ekonomiky.