„Firma uskutečnila komplexní sanitaci provozovny a dezinfekci výrobních prostor. Splnila i další opatření, která jí uložila inspekce. Předložila také doklad z akreditované laboratoře o rozborech surovin a zkušební vzorky Šlehané nivy,“ informoval mluvčí inspekce Ivo Klemeš. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v uplynulém týdnu ve výrobně společnosti Extim Profi ve Frýdku-Místku zastavila výrobu, neboť laboratorní testy ve Šlehané nivě odhalily nadlimitní přítomnost bakterie Listeria monocytogenes. Včera po nápravě je výroba opět bezpečná.

Listerie se běžně vyskytuje v prostředí, v půdě, prachu, povrchové vodě. Pro zdravé lidi nepředstavuje žádné nebezpečí. Ohrožuje však lidi chronicky nemocné, oslabené náročnými lékařskými zákroky, s poruchou imunity, riziková je pro těhotné ženy, novorozence, seniory. Onemocnění se zpravidla podobá lehčí chřipce. Mohou však nastat i komplikovanější stavy bolesti hlavy, křeče a zmatenost, zánět mozkových blan. Loni si onemocnění vyžádalo v Česku 14 životů, 80 lidí onemocnělo. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v uplynulém roce kvůli listerii uzavřela 12 výroben potravin.

Související články:

Nebezpečná listerie se znovu ukázala