Stát totiž plánuje zahájit příští rok útlum OKD a celou firmu převést pod státní podnik Diamo. Podle zástupců radnic by převodem pozemků na města byly napraveny křivdy na zdejších obcích a městech a jejich obyvatelích, způsobené mnoha desetiletími nucených výkupů domů a pozemků, pod kterými pak probíhala těžba, devastací životního prostředí, nepovedenou privatizací, odvody zisků z prodeje uhlí z regionu a mizivými poplatky odváděnými do městských pokladen. Na tomto se shodli zástupci tří měst, kteří se v pondělí sešli na karvinské radnici.

Práce v podzemí černouhelných dolů na Karvinsku. Ilustrační snímek.
Havlíček: Náklady na útlum těžby OKD budou 15,6 mld. Kč

„Shodli jsme se na tom, že jde o vklad majetků státu (OKD) do rukou samospráv, protože ty jediné garantují, že jejich správa ponese prospěch zdejším obyvatelům a nikoliv externím subjektům. Napomůže tak úspěšné transformaci a umožní rozvoj celého zdejšího regionu a zásadní změnu životních podmínek a perspektiv, říká primátor Karviné Jan Wolf.

„Chtěli bychom být součástí všech jednání, která se budou dotýkat naší budoucnosti, věříme, že vláda tentokrát bude mít snahu řešit naše problémy společně s námi“, říkají shodně karvinský primátor, orlovský starosta Miroslav Chlubna a náměstek primátora Havířova Ondřej Baránek.

Se souškou Zlatého Permona. Vlevo výkonný ředitel OKD Radim Tabášek, vpravo ředitel provozu David Hájek.
Společnost OKD získala ocenění Zlatý Permon