„Upozorňují nás na to nejen podnikatelé, ale i zástupci úřadu práce. Jenže učitelé a výchovní poradci nás ujišťují, že největším problémem jsou rodiče, kteří neumí změnit zakořeněnou představu, co je pro jejich dítě dobré," poznamenal náměstek primátora Petr Cvik.

Právě rodiče zásadně ovlivňují výběr budoucího povolání dítěte. Pedagogové se často setkávají s tím, že rodiče nechtějí svého potomka na školu s učebním oborem pustit, ačkoli se dítěti může obor líbit. „Rodičům se musí ukázat návaznost určitých technických oborů na konkrétní pracovní místa. Podnikatelé jsou ochotni se tomu přizpůsobit, dát tomu čas a prostor," konstatoval náměstek primátora Karel Deutscher.

Podle něj je nutné pozvednout prestiž některých povolání. „I kdyby to mělo být postaveno na jistotě uplatnění, kdy dnes a tady má obráběč kovů či obsluha CNC strojů větší šanci na plat třicet tisíc korun na dlouhá léta než třeba vysokoškolák," doplnil Karel Deutscher.

Město si na setkání s řediteli škol zmapovalo často doslova archaické vybavení školních dílen, které by potřebovaly značně zmodernizovat. Školám ale chybí peníze, město tedy spoléhá na dotace, které před časem umožnily plošné zateplení škol či vybavení škol multimediální technikou.

Pomoci by mohly také některé speciální stavebnice, které ovšem kladou i vyšší nároky na učitele. Díky spolupráci magistrátu s frýdecko-místeckým úřadem práce by měla veřejnost získat široký rozsah informací k výběru vhodného povolání a profesní přípravy především žáků základních škol.