Na konferenci nazvané Evidence tržeb v praxi vysvětloval některé otázky k EET i ministr financí Andrej Babiš.Zdroj: Deník/Pavel Sonnek„Vypadá to tady dneska trochu jako na hudebním festivalu Colours, tady ta stage. Sešli jsme se v pěkném prostředí, i když dneska je tady trochu zima. Konference jsem měli už v Praze, kde přišlo 1200 lidí, v Brně pak 900. Jsem rád, že i v Ostravě vás přišlo hodně. O EET jsem se navíc poprvé dověděl právě ve vašem městě od pana Honka, majitele Vítkovice Tours, který mi říkal, jak ten projekt funguje v Chorvatsku," řekl v úvodu ministr financí Babiš.

Zopakoval, že EET rozhodně není zaměřena proti živnostníkům, a uvedl, že 1. listopadu v poledne byl spuštěn zkušební provoz.

„Za tu dobu se zaevidovalo 1169 uživatelů a vystavili 138 tisíc účtenek. Takže se ukazuje, že projekt funguje. V rámci měsíčního pilotního projektu si EET jeho budoucí uživatelé mohou vyzkoušet," vysvětlil Andrej Babiš. Konference se zúčastnili i odborníci z ministerstva financí, kteří odpovídali na dotazy podnikatelů.

Účetní Veronika Svobodová přijela na ostravskou konferenci až ze Vsetína.

„Pro mě je to určitě užitečné. Získala jsem hodně potřebných informací. Také odpovědi odborníků z ministerstva na některé dotazy podnikatelů mi pomohou v tom, abych svým klientům dokázala poradit. Velkým plusem akce bylo i to, že se nekonala jen konference, ale i veletrh, kde řada vystavovatelů nabízela například elektronické pokladny," pochvalovala si Veronika Svobodová.

Ještě před ukončením dopoledního bloku přednášek naopak opouštěl Trojhalí podnikatel z Frýdku-Místku.

„Ty přednášky si můžu přečíst doma na webu. Sice tady ti řečníci EET obhajují, ale já to vidím jako velký problém. Když má člověk třeba starší zaměstnance, těžko si na ty nové věci zvykají. Tak z toho mám obavy a celý ten projekt se mi vůbec nezamlouvá," dodal podnikatel, který chtěl zůstat v anonymitě.

Elektronická evidence tržeb (EET) začne v případě podnikatelů v oborech ubytování, stravování a pohostinství platit už od 1. prosince letošního roku.

Na konferenci nazvané Evidence tržeb v praxi vysvětloval některé otázky k EET i ministr financí Andrej Babiš.Zdroj: Deník/Pavel Sonnek