Majitelé největších tuzemských tiskáren ale v průběhu vytvořili „kartel“ a částku, kterou měli na nákup obrazu připravenou, nakonec darovali všichni. Díky tomu se vybralo 400 tisíc korun pro spolek Duha Zámeček, jehož dobrovolníci se věnují dětem z dětských domovů.

Heidelberg si jako lídr trhu tiskových strojů pozval na oslavu majitele a šéfy významných tiskáren i další partnery. Obraz o rozměrech 2x1 metr s názvem Polygrafitti – nevšední pohled do tiskárny, který se na slavnosti na Občanské Plovárně v Praze dražil, vytvořil přímo na akci ostravský grafik Petr Olszowy.

„Ačkoliv jsou dražby vždy velkou neznámou, tak v tomto případě se stal malý zázrak. Vyvolávací částku jsme stanovili na 23 000 korun. Po krátké, ale intenzivní dražbě vytvořili hosté z řad zákazníků a partnerů silnou skupinu, která se rozhodla obraz celkově vydražit za 350 000 Kč! Následně se části svého honoráře vzdal i Petr Olszowy a Heidelberg Praha přidal dalších 50 000 Kč, Duha Zámeček tak celkem získala na své aktivity pro dětské domovy 400 000 korun, a to je neuvěřitelná částka,“ popsal průběh dražby marketingový manažer Heidelbergu Jiří Košťal.

Silnou skupinu dražitelů vytvořily tiskárny TRIANGL, FINIDR, PBtisk, Tiskárna Helbich, TISKAP, POINT CZ a Integraf, přidala se i leasingová společnost Deutsche Leasing ČR. Následně se skupina rozhodla zanechat obraz Heidelbergu, který dražitelům doručí reprodukci ve zmenšené podobě. „Všem moc děkujeme. Jsme rádi, že se polygrafický svět spojil a pomohl dobré věci,“ dodal jednatel Heidelbergu Martin Prouza.

Duha Zámeček peníze použije na pořádání akcí pro dětské domovy. „Naším heslem je, že místo dárků dáváme dětem z dětských domovů zážitky. Všechny akce organizuje náš tým zadarmo a ve svém volném čase, ale i tak každý zážitek něco stojí. Takže se nám tato krásná částka bude opravdu hodit, zvlášť v dnešní době rostoucích nákladů,“ poděkovala předsedkyně spolku Ivana Sobolová.

Heidelberg Praha

Heidelberg Praha spol. s r.o. je obchodní a servisní pobočkou společnosti Heidelberger Druckmaschinen AG se sídlem v německém Heidelbergu a sítí poboček v dalších více než 170 zemích světa. Společnost Heidelberg Praha zajišťuje v České republice komplexní služby pro podnikatele v polygrafickém průmyslu – prodej strojů a zařízení pro polygrafickou výrobu (archové ofsetové stroje, CtP systémy pro výrobu tiskových forem včetně softwarů na zpracování dat, stroje pro komerční knihařské zpracování, stroje pro obalářskou produkci, flexotiskové stroje pro výrobce etiket či digitální tiskové stroje), ale také komplexní servisní péči, dodávky náhradních dílů a spotřebních materiálů, řešení správy barev a procesů, řízení kvality, odborné konzultace a poradenství.

Duha Zámeček

Spolek Duha Zámeček se věnuje aktivitám pro dětské domovy dlouhodobě. Pro děti z DD Čeladná, Liptál, Fulnek, Příbor a Praha-Klánovice organizuje každý měsíc v rámci projektu Správná pětka víkendovky na horách, na kterých je prostřednictvím zážitkové pedagogiky připravuje na samostatný život po odchodu z DD. Dobrovolníci z Duhy Zámeček vydávají také časopis Zámeček, který pod záštitou Nadace Terezy Maxové dětem, The Kellner Family Foundation a MŠMT rozesílají do všech dětských domovů a výchovných ústavů v celé republice. Duha Zámeček je zároveň správcem volnočasového areálu Myšinec, dříve politicko-výchovného střediska SSM, které po rozsáhlé rekonstrukci opět slouží dětem. Spolek tam pořádá vlastní akce pro dětské domovy a zároveň ho pronajímá školám, kroužkům a dětským sportovním oddílům na víkendovky, školní výlety, tréninkové kempy a letní tábory.