Zdá se, že se priority u některých mění. Zatímco v minulých letech drtivá většina lidí, pokud na to měla peníze, jezdila na letní dovolené na jih k moři, v současné době se jezdí i opačným směrem. „S přítelkyní se chystáme v létě na dovolenou do Norska. Žije tam moje teta, která nás k sobě pozvala. Už jsme u ní byli i na Silvestra. Moc se nám v této zemi líbilo, takže se už oba těšíme. A do toho moře taky skočíme, i když je samozřejmě pravda, že i přes letní měsíce je daleko chladnější než někde na jihu," porovnával devatenáctiletý David Kudělka z Frýdku-Místku s tím, že náklady budou mít jen za letenky. „Vyjde nás to dohromady asi jen na dvanáct tisíc korun. S cestovkou bych nejel. Je sice pravda, že se o všechno za vás postará, jenže tak máme ve všem absolutní svobodu, protože se nemusíme vázat," dodal David Kudělka.

Na sever vyrazí v létě se svým manželem také pětačtyřicetiletá Zuzana Kleknerová z Fryčovic. „Pojedeme kamionem do Dánska. Během dvou týdnů navštívíme i Holandsko. Nevyjde nás to draho, neboť budeme přespávat přímo v kamionu. Bude to dobrodružství," těšila se Zuzana Kleknerová.

To 27letá Michaela z Frýdku-Místku si prý na dovolenou klidně počká až do příštího roku. „V létě ji na 99 procent určitě nebudu mít. Mám hodně práce, vypadá to, že to vyjde asi až v lednu," řekla žena, která pracuje ve stavebnictví. Naznačila ale, že to pro ni vůbec není nová situace. „Už asi čtyři roky jezdím na dovolenou počátkem roku a vyhovuje mi to. Preferuji spíše hory, zejména ve Francii nebo Itálii, a do Alp bych chtěla i tentokrát. Řekla bych, že cenově je to úplně stejné, jako když jedete do Tater," konstatovala Michaela.