Jedním z finalistů je i Janovská tisíciletá lípa z Janova v okrese Bruntál. K památnému stromu se vztahuje příběh, který roku 1945 zaznamenala místní rodačka.

V roce 1866, kdy městečko Janov obsadili Prusové, se mladá matka se svou roční dcerou schovala ve strachu před vojáky v dutině staré lípy. Pruští vojáci se ale nakonec ukázali jako spořádaní, odložili zbraně a místním dokonce pomohli i při sklizni.

Netradiční pohled z dronu na horní i dolní nádrž elektrárny.
Vodní elektrárna Dlouhé stráně dohání měsíce bez návštěvníků

Prvenství v této soutěži znamená pro vítězný strom odborné ošetření zdarma a postup do celoevropského kola soutěže. V národní soutěži mohou lidé své favority podpořit online na www.stromroku.cz a pomocí DMSky a přispět tak navíc na výsadbu nových stromů a péči o ně.

„O vítězi rozhoduje hlavně schopnost ambasadorů stromů přesvědčit své okolí. Jak ukázal příklad loňské vítězky Chudobínské borovice ze Žďárska, kdy její fanoušci byli schopni nadchnout celou Vysočinu, a nakonec i celou republiku a potažmo i Evropu. V rámci letošního ročníku budou moci lidé podpořit stromy přes online darem nebo pomocí DMSky. Díky tomu se staré a památné stromy v anketě stanou symbolicky kmotry a kmotrami stromů nových,“ uvedla koordinátorka ankety Silvie Zeinerová Sanža.

Darování krve ve Fakultní nemocnici Ostrava
Krevnímu centru Fakultní nemocnice Ostrava dochází krev. Shání dárce

Vybrané peníze Nadace Partnerství napřesrok rozdělí na výsadbové granty pod hlavičkou iniciativy Sázíme budoucnost. Dvanáct týdnů, kdy letní a podzimní hlasování poběží, doprovodí putovní výstava finalistů s fotkami Marka Olbrzymka.

O půlnoci 11. října se možnost podpořit letošní finalisty uzavře. Výsledky mohou lidé oslavit 20. října v brněnské hvězdárně na Den stromů, který pomyslně odstartuje také hlavní sázecí sezónu.

Střelnice v Petřvaldě u Karviné, 26. května 2020.
Devítková předváděčka na střelnici v Petřvaldě začíná. Přijďte si střelit