Gastronomický svět ve Frýdku-Místku je podle místních silně poznamenán dopady čínské koronavirové nákazy, lidmi s bídným vztahem k této profesi, nechutí zejména mladších vzít pořádně za práci, odchody zkušených z placu či od plotny do penze, snahou zavděčovat se všem hostům za cenu „mišmaše“ v jídelních lístcích a častější konzumací doma. Shodují se na tom v navštívených podnicích La Barraca / Osteria, Střelnice, Plackárna u Lichny, Minirestaurace u Denči a Kavalo.

La Barraca / Osteria, bestsellerem je rajčatová polévka

Čtyři chlapi, srdcaři (jejichž karikatury ostatně visí i v lokále) přes italskou kuchyni, vedou „žánrově striktně autentickou“ restauraci na dálnici na Dobrou, Český Těšín a dále na Polsko a Slovensko. „Umístění je naším největším handicapem. Dostat se tady pěšky, to je fakt problém,“ říká šéfkuchař Vašek Oboda.

Kdo se do „Chatrče“, jak zní překlad názvu podniku do češtiny, už dostane, může počítat s pravou Itálií ve Frýdku-Místku. „Ovšem až na pizzu, tu umíme, ale neděláme. Vždyť ve městě je osmadvacet rozvozů pseudo-pizzy,“ podotýká Oboda. Ale takové vitallo tonnato (telecí maso s tuňákovou majonézou a kapari), linguine carbonara (těstoviny se žloutky a parmazánem, zde zásadně bez smetany) či saltimboccu (telecí specialitu) zkuste jinde pohledat! Bestsellerem je rajčatová polévka za sedmdesát korun – v La Barraci vysvětlují, že je jednoduše moc dobrá.

Střelnice, ze stařeného masa dělají i kilogramový steak

Na kopci prakticky naproti frýdecko-místecké nemocnice je něco jako ráj všech masožroutů (byť tu chystají i vegetáriánská jídla a středy začínají věnovat rybám). „Tomahawk, to je jedna z našich speciálních nabídek. Kus vysoké roštěné na kosti na tento steak váží v syrovém stavu přes kilogram, a vzhledem k tomu, že je ze stařeného masa a připravujeme ho na otevřeném ohni, ztráta je minimální,“ líčí vedoucí baru Eva Brand.

Ta svého času na Střelnici zavádí dnes obvyklý výklad o steacích u stolů s hosty, prezentace je to opravdu důkladná. A nechybí v ní zmínka o zdejších lednicích na staření masa či argentinském grilu na dřevo a dřevěné uhlí – obojí má klientela přímo na očích a není to ve Frýdku-Místku ani přilehlém okolí nikde jinde. „Dosti oblíbené jsou i steaková prkénka, kde je nafilírované, tedy nakrájené, maso. Dají se objednat od porcí pro dva až po neomezený počet hostů,“ dodává Brand.

Plackárna u Lichny, Brambáč je s ochrannou známkou

Rodinný podnik na výpadovce na sever na Sedliště posledních asi pět let sází na brambory. Strouhané, kořeněné naslano i nasladko a smažené pěkně na sádle. „Ale ne, jako na festivalech, kde kape tuk všude okolo. Ty naše mastné prakticky nejsou,“ tvrdí Veronika Lichnová provozující Plackárnu s manželem Přemyslem. Otevírají sice až od dvou hodin odpoledne (kvůli zavřeným šachtám chybí v minulosti obvyklá, solventní a věrná hornická klientela), ale dělají i rozvozy ve své a kurýrní režii.

Brambáč – burger s bramborákem namísto housky nahoře, dole a většinou i uprostřed – mají dokonce ošetřen ochrannou známkou. „Normálně to od nás konkurence přebrala i s našimi fotografiemi,“ poznamenávají Lichnovi. Sami jsou milovníci placků a pro hosty dělají jedenáct brambáčových druhů a dvacet druhů bramboráků. První červnový víkend premiérově vyrazí i mimo Frýdek-Místek, s novým přívěsem se objeví v Ostravě-Porubě u DK Poklad v rámci festivalu Folkový kolotoč!

Minirestaurace u Denči, veganská i s božím požehnáním

Najít ji na Náměstí Svobody v Místku chce dobrou orientaci i zrak, Denisa Michnová ji má totiž v prvním patře jednoho z činžáků, na jeho západní straně s podloubími. Atmosféra a přístup je veskrze rodinný, kde jinde nabízejí při čekání na jídlo s sebou automaticky čaj gratis? „Otevírám v pracovní dny mezi jedenáctou dopoledne a druhou hodinou odpoledne, chystám jedno jídlo denně, veganské,“ prozrazuje majitelka.

Desatero vyvedené na zdi a krátké náboženské vzkazy prozrazují její křesťanskou víru, avšak lidé – a není jich málo – tady chodívají spíše kvůli zdravé stravě. Bramborové mini nočky se smetanovým špenátem, tofu zeleninová čína s jasmínovou rýží, křupavá cizrna na kari s cherry rajčátky, kukuřičný salát se sojovými a křupavými řízečky, fazolky na smetaně s pečenými brambůrky; to je nabídka předposledního květnového týdne. „Někdy mi pomáhá maminka a jindy tatínek, toho ale musím držet na uzdě,“ směje se „Denča“. S tím, že za vyzkoušení určitě stojí i její bezlepkové muffiny a dortíky. A doslova utlouct se mohou hosté po veganských karbanátcích.

Kavalo, nový espresso bar a prodejna u známé kavárny

Hned vedle Radhoště coby tradiční kavárny je silná, moderní konkurence. Lucie s Tomem ji provozují od začátku roku 2020. Museli se poprat s rozjezdem v nelehké době, ale protože zvolili koncept jak říkají sami – kávotéky - omezení se jich příliš nedotkla a získali si mnoho spokojených zákazníků.

"Kavalo nabízí až třicet druhů výběrové kávy od pěti evropských pražíren, přírodní limonády, naturální vína a ke kávě na místě nebo s sebou domácí koláče a plněné máslové croissanty ve sladkých i slaných variantách. Jednou měsíčně pořádáme takzvané Cuppingy – degustace kávy s vybranými pražírnami," upřesňuje provozovatelka

Lucka s baristkami Domčou a Anet nejčastěji hostům podávají kávy Cappuccino a Café Latte. Specializují se zde i na filtrovanou kávu, připravovanou řízenou extrakcí. Provozovatelka dodává: „Nejlepšími zákaznicemi jsou místní maminky, Asi polovina lidí zde posedí, druhá se nechá jen obsloužit u pultu a odnáší si vybrané s sebou.“ Kavalo má otevřeno v pracovní dny od 9-17h.