Momentálně běží těžba ve třech porubech, ve druhé polovině roku by měly být v provozu čtyři až pět najednou. „Jeden z porubů, které budeme dobývat v roce 2023, je už připraven, co se týče ražení chodeb. Čeká na vybavení technologií pro dobývání. Těžba se tam bude rozjíždět v srpnu a pojede až do března 2023,“ uvedl ředitel provozu OKD David Hájek. Dodal, že další tři poruby, v nichž se bude těžit v roce 2023, jsou teď ve fázi příprav.

O uhlí je velký zájem. I když je drahé

Kvůli válce na Ukrajině a rostoucím cenám energií vzrostl zájem o uhlí z OKD, koksovatelné i energetické. Potvrdil to předseda představenstva OKD Roman Sikora. „V tuto chvílí je značný zájem o uhlí jak v tuzemsku, tak zahraničí. Nicméně máme dlouhodobé smlouvy především v oblasti energetického uhlí, kde jsme vyprodání do konce letošního roku.

Práce v podzemí černouhelné šachty ČSM ve Stonavě. Archivní snímek.
OKD těžilo nad plán. Rok 2021 uzavře se ziskem

Zdroj: DeníkCo se týče koksovatelného uhlí, tak v této době probíhají jednání o podobě kontraktu třetího kvartálu," řekl Roman Sikora a dodal, že firmě se daří těžit podle stanoveného plánu. Prioritně se snaží naplnit potřeby tuzemských odběratelů.

OKD plánuje během letošního roku vytěžit zhruba 1,3 milionu tun uhlí. Pro dvě čtvrtletí příštího roku je plán stanoven na zhruba 500 tisíc tun uhlí, z toho okolo 120 tisíc energetického uhlí a 380 tisíc tun koksovatelného uhlí.

Jasno má být do poloviny roku

S ohledem na rekordní ceny a zájem o uhlí, a také kvůli nejistotě, kterou vyvolal válečný konflikt na Ukrajině a problémy s dodávkami plynu z Ruska, je stále ve hře varianta prodloužení těžby v dole ČSM.

Odpověď na otázku, zda je možně posunout plánovaný útlum dolu ČSM a ekonomicky rentabilně pokračovat v těžbě uhlí, má dát majitel OKD, jímž je společnost Prisko vlastněná ministerstvem financí, v polovině letošního roku. Vypracováním ekonomické analýzy tohoto záměru pověřilo Prisko nové vedení OKD letos v dubnu. Analýza podmínek a možností další těžby má upozornit na všechny okolnosti i rizika.

Ředitelství OKD v Karviné.
ČT: Audit v OKD ukázal podezřelé smlouvy za stovky milionů

„Klíčových proměnných je hned několik. Ať už jde o další průběh ruské agrese na Ukrajině, cenu uhlí jako takového, všechna případná klíčová povolení, a také samozřejmě dostatek personálních kapacit s patřičným vzděláním a zkušeností,“ řekl už dříve předseda představenstva OKD Roman Sikora.

Na to, zda je analýza už k dispozici a kdy Prisko plánuje zveřejnit, jestli příští rok počítá s definitivním uzavřením posledního činného dolu v Česku, se Deník ptal zástupců u majitele OKD. Mluvčí společnosti Prisko však na dotazy Deníku nereagoval.