VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pálenice: Nejhorší sezona od roku 1996

Ostrava - Loňská mizerná úroda ovoce na severovýchodě republiky způsobila, že pálenice na Ostravsku a v okolí jely v právě ukončené sezoně na půl plynu.

15.3.2009
SDÍLEJ:

Pálenice. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

„Bída, bída, do kotlů jsme neměli co dávat. Na ovocných stromech tady u nás skoro nic nevyrostlo. I lidé, kteří chodí do naší pálenice každý rok, nám smutně hlásili, že nemají kvasy z čeho udělat. Je to nejhorší sezona od roku 1996. V porovnání s předchozími lety jsme vypálili asi čtvrtinu. Z našeho kotle nevyteklo ani tisíc litrů lihu,“ popisuje už uzavřenou sezonu Antonín Šputa z pěstitelské pálenice v Krásném Poli.

Zatímco v předchozích letech pálenice pálily kvasy i v březnu, letos většinou zavíraly už v únoru, někde i dříve. „Jeli jsme do konce února. Teď už není co pálit. Ta sezona byla špatná, jedna z nejhorších, co pamatuji. V okolí Ostravy se pálenka připravuje nejvíce z hrušek a jablek. Hrušek se urodilo málo. U jablek se to také pokazilo, i když násada byla loni na jaře hodně slušná. Protože loňská zima byla ale hodně mírná, přežil na stromech obaleč jablečný. Kdo stromky chemicky neošetřil, tomu většina jablek v létě začala hnít a popadala dolů. Proti předchozí sezoně nám v té právě skončené klesl počet zakázek zhruba o třetinu,“ přidává svůj pohled Marcel Černík, spolumajitel Lihovaru a likérky ve Velké Polomi. Podle něj třeba ale pálenice na Valašsku a v jiných částech republiky tak mizernou sezonu neměly, ovoce se tam urodilo více.

Zatímco kvasy z jablek a hrušek většinou mají lidé připraveny k vypálení od října do prosince, fajnšmekři, kteří dělají kvasy ze švestek, se objednávají až na leden, někdy dokonce na únor. „Říká se totiž, že právě švestky potřebují svůj čas a je ideální je dávat do kotle později,“ dodává pracovník pálenice v těsné blízkosti Ostravy, který poslední sezonu hodnotí také jako mizernou. „Ani švestky se loni v naší oblasti neurodily, takže počátkem letošního roku už jsme toho moc nevypálili,“ posteskl si pracovník pálenice.

Kdy by palírny na severovýchodě republiky mohly zahájit novou sezonu, to zatím jejich majitelé jen odhadují. „Když bude dost třešní, tak už bychom mohli dávat kvasy do kotlů někdy v červenci či srpnu. V létě je teplo a kvasy z třešní jsou hotové rychleji. Někdy stačí i čtrnáct dní. Ta hlavní sezona, kdy se pálí jablka a hrušky, začíná ale až na podzim,“ vysvětluje spolumajitel velkopolomské likérky.

Podle něj v posledních letech zájemci o pálenku z vlastního ovoce stále více využívají službu, kterou likérka nabízí. „Vozí nám celé ovoce a my jim z něj u nás připravíme kvasy. Je to vhodné řešení třeba pro toho, kdo nemá čas pohrát si s přípravou kvasu. Využívají to ale i někteří zájemci o vlastní pálenku, kteří bydlí ve městech a nemají si kvasy kde uložit,“ dodává Černík, který doufá, že letošní úroda ovoce bude dobrá a v pálenicích bude co do kotlů.

Autor: Břetislav Lapisz

15.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Lakýrník 14 000 Kč

Stavební lakýrníci a natěrači MALÍŘ - NATĚRAČ (ZamK). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: B15 (ZamK) z: 15.6.2018, Jedná se o nátěr ocelových konstrukcí, sanace, obsluhy strojů a provádění prací ve výškách. Větší část prací je prováděna z lešení., Nabízíme: individuální finanční ohodnocení, nové pracovníky zaškolíme. , Požadujeme: bezúhonnost, chuť pracovat, kreativní přístup k práci, časovou flexibilitu, ochotu cestovat (pracovní cesty po ČR), schopnost práce ve výškách, řidičský průkaz sk. B, C - výhodou. , Výhody: osobní ohodnocení, odměny za zvláštní výkony, stravenky., Kontakt: životopisy zasílejte na e-mail info@hucik.eu. Po dohodě je pak možná osobní schůzka.. Pracoviště: Hučík - průmyslové nátěry s. r. o. - pracoviště konská, 739 61 Třinec 1. Informace: Pálová, Jantošová, .

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 17 000 Kč

Úředníci ve výrobě SKLADNÍK/CE - LOGISTIK. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: A11 z:18/6/2018, Náplň práce: , - organizace a evidence materiálového a výrobkového toku ve skladu: příjem, skladování, výdej, - kontrola příjmu (kvantita a kvalita), skladování a výdeje materiálů , - spolupráce s příslušnými odděleními, - kontrola a účtování pohybu zásob a inventury, - údržba, úklid a péče o sklad a společné prostory, - doplňování kanbanového skladu, - vychystání materiálu pro výrobu, - dohled nad nakládkou (expedice)., Požadavky: , - SŠ / SOU , - znalost skladového hospodářství, - pracovní zkušenosti na obdobné pozici výhodou, - řidičský průkaz VZV, trestní bezúhonnost, - znalost technické dokumentace, - základní znalost NJ popř. AJ výhodou, - znalost MS Office, výhodu znalost systému SAP, - spolehlivost, flexibilita, samostatnost, komunikativnost, spolupráce, ochota se vzdělávat, - ŘP sk. B výhodou., Nabízíme: , - zajímavé zaměstnání v rámci nadnárodního koncernu, moderní a příjemné pracovní prostředí , - dvousměnný provoz (ranní, odpolední), - 5 týdnů dovolené, - příspěvek na stravování, - příspěvek na životní nebo penzijní pojištění, - platové podmínky a ostatní benefity odpovídající významu pozice , - firemní vzdělávání , - očkování proti chřipce, bezplatný letní pitný režim., V případě Vašeho zájmu posílejte prosím Váš strukturovaný životopis v ČJ s označením „SKLADNÍK“ na výše uvedenou adresu.. Pracoviště: Blanco professional cz spol. s r.o. [2], Příborská, č.p. 258, 739 42 Frýdek-Místek 8. Informace: Michaela Čecháčková, +420 733 133 029.

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 73 Kč

Pomocníci v kuchyni Pomocná síla v kuchyni OZP. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 73.5 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Restaurace Dřevjanka, Za Pomníkem 8, Šenov u Ostravy, Kontakt e-mailem: gasperikova.monika@gmail.com, , Hledáme uchazeče/ku na částečný úvazek, práce je určená pro OZP pracovníky (osoby bez OZP prosím nepište)., Náplň práce: pomocné práce v kuchyni s přípravou pizzy a v přilehlých prostorách kuchyně., NÁSTUP IHNED!. Pracoviště: David ševčík - restaurace dřevjanka, Za pomníkem, č.p. 8, 739 34 Šenov u Ostravy. Informace: Monika Gašperíková, .

Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 15 000 Kč

Provozní zámečníci, údržbáři ZÁMEČNÍCI. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Aktualizace 18. 6. 2018, Požadujeme - vyučen v oboru, ŘP sk. B, samostatnost, odpovědnost., Náplň práce - výroba plynových armatur - zámečnické práce., Pracovní doba 6:00 - 14:00, Předem volat na tel. č.: 737 238 239 a domluvit si schůzku., Pracoviště: Třinec. Pracoviště: Armagas s.r.o., Průmyslová, č.p. 1021, 739 61 Třinec 1. Informace: Jan Prachowski, +420 737 238 239.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Miminka.

Deník přináší pravidelnou přílohu s fotografiemi miminek

Peruánská fanynka. Fotbalové MS Rusko 2018
9

Kráska z Peru, Austrálie nebo Evropy? Vyberte nejhezčí fanynku skupiny C

V Metylovicích v noci hořela chata, škoda je půl milionu

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly krátce po čtvrteční půlnoci v Metylovicích u požáru přízemní dřevěné chaty. Předběžná škoda byla odhadnuta na půl milionu korun, příčina vzniku požáru je v šetření.

Nově vlakem z Bohumína až k polskému Baltu

Už dnes večer vyjede z Bohumína nový přímý vlak Českých drah, který spojí Karvinsko, potažmo celý Moravskoslezský kraj s polskými přímořskými letovisky na Baltu.

Bouřky zaměstnaly hasiče, padaly hlavně stromy

Bouřky, které ve čtvrtek večer a v noci zasáhly Moravskoslezský kraj, zaměstnaly desítky hasičů. Ti si na svá konta připsali bezmála osmdesát výjezdu, zejména ke spadlým stromům.

Bagr v kině a marihuanové stanové městečko ve vile: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 21. června 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT