Stejně jako další obchodníci s potravinami se musejí také pekaři vyrovnávat s nebývalou konkurencí supermarketů a jiných velkých obchodních řetězců. Jak se jim to daří? Frýdecko-místecká pekárna Pino je v provozu zhruba pět let. Jeho spolumajitel Josef Carbol tvrdí, že udržet se na trhu není vůbec jednoduché. „Řetězce si mohou dovolit výrazně zlevnit zboží, které si samy vyberou. Třeba i pečivo. Po těch několika letech už poznáme, když někde zlevní rohlíky. To zákazníků ubude. Poznáme to i v naší prodejně, která je vzdálena několik kilometrů od supermarketu. I z menších obcí široko daleko se lidé stále častěji vydávají na nákupy do velkých obchodů,“ popisuje zkušenosti spolumajitel pekárny, která provozuje na severovýchodě republiky tři obchody. Jeden ve Frýdku- Místku a dva v Raškovicích. „Snažíme se konkurovat kvalitou pečiva a také hodně sázíme na kontakt se zákazníkem. Některým lidem přece jen vadí, že si ve velkých obchodech nemohou promluvit s prodavačkou. Kromě pečiva zákazníci u nás najdou třeba i uzeniny a další sortiment. V našich obchodech se prodává přes pult a to se chvilka na těch pár slov vždycky najde,“ vysvětluje spolumajitel pekařství, které celkem zaměstnává přes tři desítky lidí. Podle něj je skoro stejně obtížné jak udržet pekařství v těžké konkurenci, tak hledání nových zaměstnanců. „I přes pokrok v mechanizaci se nedá lidská práce v našem oboru úplně odbourat. Navíc například pracovníci, kteří pečou chleba, dělají pořád jen noční směny. Mladí se na pekařinu dávají jen výjimečně,“ dodává Carbol. V Doubravě na Karvinsku vsadili výhradně na tradiční způsob výroby chleba Komendir. Stejnojmenná pekárna jej peče na původních zděných pecích už od roku 1920. Majitel tohoto pekařství Lukáš Plaček říká, že o chleba vyráběný bez chemických přísad a na kvásku je zájem nejen v Doubravě a Orlové. „Rozvážíme jej i do Bohumína, Karviné i pár kilometrů dále až do Českého Těšína. Zájem je slušný, z toho usuzujeme, že lidem chutná,“ dodává Plaček. Podle něj se v pecích denně vyrobí zhruba tisícovka pecnů chleba Komendir.