Beskydský pivovárek, jenž vzniká v podhorské obci Ostravice, už nabírá konkrétní obrysy. V únoru v něm začala montáž technologií potřebných pro vaření piva. Nerezová varna či ležácké tanky se blyští novotou a po propojení budou připravené na výrobu zlatavého moku.

„V první oddělené místnosti máme sklad sladu. Srdcem pivovárku je pak varna, kde se nachází kotel, zcezovací káď s automatickým výhozem mlata a také vířivá káď, v níž se oddělí jemnější kal. Zchlazená mladina pak půjde do ležáckých tanků ve vedlejší místnosti, kde bude pivo ležet zhruba měsíc. Pak tady máme ještě stáčírnu sudů a jejich sklad," popisuje spolumajitel Beskydského pivovárku Dušan Holý.

Použité technologie jsou podle něj z pětadevadesáti procent vyrobeny v České republice. „Naše firmy umí vyrobit kvalitní pivovarskou technologii a navíc takový postup zapadá do naší hlavní myšlenky tedy že chceme vařit pivo, které bude typicky české," vysvětluje dále Holý, který už v předchozím díle seriálu Deníku prozradil, že pivovárek bude využívat místní vodu vysoké kvality, nebude používat chmelové náhražky ani pivo filtrovat a pasterizovat.

„V polovině března bychom chtěli začít s vařením piva. Nechceme ale nic uspěchat. Věřím však, že na přelomu dubna a května už budeme mít první naše pivo k dispozici. Náš sládek Josef Brauner bude pravidelně vařit asi čtyři druhy piva, jejichž názvy se zatím profilují. Kromě toho budeme připravovat i různé speciály," doplňuje Aleš Karpita, druhý ze spolumajitelů.

Beskydský pivovárek by přitom podle Holého s Karpitou neměl být místem, kde se bude pivo jen vyrábět, ale i společenským centrem obce, kam lidé budou chodit na exkurze, ochutnávky, koncerty a další akce. „Chceme být součástí Ostravice a zdejším lidem i turistům hodláme nabízet chuťově pestrá piva, informace o pivovarnictví i zábavu," dodávají.

Ležácké tanky, které jsou nainstalovány v minipivovaru na Ostravici, mají kapacitu zhruba 2500 hektolitrů piva ročně.O Beskydském pivovárku…

Beskydský pivovárek vzniká v malé průmyslové zóně poblíž centra obce Ostravice. Jeho majitelé by od května letošního roku chtěli vařit nefiltrovaná a nepasterizovaná spodně i svrchně kvašená piva se specifickou chutí. V plánu mají, že ročně udělají zhruba dva a půl tisíce hektolitrů zlatavého moku. Při výrobě budou používat moravské slady, žatecký chmel a beskydskou vodu za využití klasického českého dvourmutového způsobu vaření.

„V nabídce budeme mít piva s vyšší hořkostí, hutná a s kompaktní pěnou. Stáčet je budeme do 15-, 30- a 50litrových keg sudů, do dvoulitrových skleněných džbánků a do 1 a 1,5 litrových PET lahví. K dostání bude naše pivo přímo v pivovárku a také v mnoha dalších restauracích. Samozřejmostí bude zapůjčování party pump anebo chladicího výčepního zařízení. Plánujeme pořádat i osvětové exkurze s degustacemi našich piv," uvedl spolumajitel nového pivovárku Dušan Holý.

LEŽÁCKÉ TANKY, které jsou nainstalovány v minipivovaru na Ostravici, mají kapacitu zhruba 2500 hektolitrů piva ročně. Foto: Deník/Pavel Sonnek