Mluvčí městského úřadu Šárka Szlaurová uvedla, že městská rada se rozhodla reagovat na zvyšující se počet stížností, které se týkají podomního prodeje, a minulý týden proto schválila novelizovaný tržní řád doplněný o zákaz podomního a pochůzkového prodeje na celém území Třince. „Zákaz pochůzkového prodeje se nevztahuje na akce spojené s výtěžkem na charitativní činnost, čili legální veřejné sbírky," řekla redakci Šárka Szlaurová.

Zákaz je logickou reakcí na to, že prodejci často jednají neeticky a na Třinečany mohou vyvíjet až nepřiměřený nátlak. „V poslední době jsme zaznamenali nárůst stížností a upozornění občanů na obtěžování podomními prodejci. Chceme, aby měli občané možnost se proti obtěžujícím praktikám podomních obchodníků bránit. Zvláště ohrožení jsou senioři a sociálně slabší občané, kteří na podomní prodej nejvíce doplácejí, proto je chceme tímto krokem chránit," uvedla starostka Třince Věra Palkovská.

Podomní prodejci podle radnice často využívají momentu překvapení. Bez předchozího objednání kontaktují potencionální zákazníky přímo v jejich domácnosti a poté se stává, že zvláště starší lidé koupí zboží bez dostatečného zvážení situace a prostudování smluvních vztahů, třeba jen proto, aby se prodejce zbavili. Nyní budou mít lidé možnost v případě obtěžování podomním prodejcem zavolat městskou policii. Za porušení tržního řádu hrozní prodejci pokuta. V případě právnické osoby či podnikatele se podle zákona o obcích může její výše vyšplhat až na 200 tisíc korun.

Více přinese úterní regionální příloha Frýdecko-místeckého a Třineckého deníku