Nový závod společnosti Magna Energy Storage by měl být hotov v roce 2019 a v první fázi zaměstná 250 lidí. Podle Jana Procházky to bude plně automatizovaná linka podle principu Průmysl 4.0. 

Počáteční kapacita výroby je podle Radomíra Pruse - jednoho z investorů projektu - jeden GigaWatt. Díky obrovskému zájmu investorů prý firma už perspektivně počítá s rozšířením výrobních kapacit až na 15 GW. „Firma si v naší zóně rezervovala téměř tři hektary pozemků, počítají se stavbou druhé haly,“ řekl Jan Lipner, starosta obce Horní Suchá, jež průmyslovou zónu vlastní a provozuje. 

Na stavbu nového závodu a vybavení technologiemi firma počítá s investicí přes pět miliard korun. „V tuto chvíli už seriózně soupeříme s Elonem Muskem, který vyrábí baterie v Nevadě. Na cestě je naše pozvánka do Nevady, kde bychom také mohli něco stavět.,“ řekl Radomír Prus. Prioritou majitelů a investorů firmy je prý aktuálně postavit a rozjet výrobu v továrně v Horní Suché. 

Lithium v hlavní roli

Poklepání základního kamene stavby v průmyslové zóně František se odehrálo je pár hodin před tím, než v Praze zasedali poslanci, aby jen pár dní před volbami řešili otázku, kdo bude těžit zásoby lithia v Krušných horách. Náměstek ministra průmyslu Jiří Koliba na místě řekl, že stát má zájem na tom, aby se v Česku vytěžené lithium nejen zpracovalo, ale aby do světy šly až hotové výrobky z něj.

Lipner: „Hi tech výroba, to jsme tu chtěli“

Starosta Horní Suché Jan Lipner je s novým investorem spokojený. „Vždy jsme tady chtěli nějakou takovouto firmu, která dělá výrobu s vysokou přidanou hodnotou. Nechtěli jsme nadnárodní společnost, ale takovou, která pochází odtud, aby pryč neodcházely dividendy. Bude tu hi tech výroba, montoven s asijskými vlastník už je v okolí dost,“ řekl Jan Lipner.

Baterie vyrobené v Horní Suché budou nejen pohánět elektroautomobily, ale využijí je i domácnosti nebo firmy pro skladování energie vyrobené solárními panely na domech a výrobních areálech, v bankovnictví (záložní baterie), především však v jakémkoli průmyslovém odvětví, kde vzniká potřeba uložení elektrické energie. Firma HE3DA už má prototypové centrum s plně automatizovanou výrobní linkou v Praze, kde testuje produkci v ostrém provozu.

Unikátní česká baterie HE3DA
Miliardová investice. U Havířova vznikne továrna na výrobu baterií
Výrobce bateriových technologií HE3DA.
V Horní Suché se budou vyrábět baterie budoucnosti
Ilustrační foto
Čínský podnikatel investuje 100 milionů eur do českých baterií