„Musíme zkoumat, která varianta bude nejrozumnější. Musíme samozřejmě spočítat i to, kolik by jednotlivé varianty řešení stály. Už dříve jsme uváděli, že se v těchto úvahách pohybujeme kolem částky jedné miliardy korun," řekl Jiří Cienciala. Deník se včera v ulicích Frýdku-Místku ptal, jak se na případnou státní podporu dívají lidé.

„Myslím si, že stát by se v tom neměl angažovat. Cienciala je sice náš člověk, je z Třince, ale podle mě by stát tu miliardu dávat neměl. To je můj názor," prohlásil 68letý muž, který se představil jako Zdeněk. Prohlásil, že vlastníci OKD v minulosti vydělali miliardy korun, a tak by se o řešení problému měli postarat sami.

„Až tak dalece do toho nevidím, ale stát by se do toho vložit měl," uvedla naopak dvaapadesátiletá Dagmar Němcová z Vojkovic. „Těm lidem, kteří budou bez práce, by stejně vyplácel dávky. A uhlí potřebujeme, ne?" pravila. OKD patří společnosti NWR, kterou si lidé spojují s miliardářem Zdeňkem Bakalou. „Ať se Bakala postará. Rýžoval peníze, měl si je nechat na horší časy. Já bydlím v jeho bytě a taky mě nešetří," prohlásila včera 65letá Vladimíra K. z Frýdku-Místku. Jednání o tom, zda a jak stát Dolu Paskov pomůže, podle svých slov nechápe. „Těch horníků je mi líto, ve Staříči dělá i můj syn, ale pořád nechápu, proč by to měl stát dělat. Já jsem dělala na Dole Paskov v Paskově, stát nás utlumil asi o pět roků dřív. Taky jsem tehdy šla na pracák," vzpomínala šedesátnice.

V Dole Paskov pracuje asi 2,5 tisíce lidí. Jasno o případné státní podpoře má být do konce března.