Práci plavčíka nabízí STaRS Třinec. Podmínkou je ovšem absolvovaný kvalifikační kurz plavčíka. „Školení si student musí zařídit sám. My na to nemáme akreditaci. Můžeme mu však poradit, kdy a kde se kurzy konají, jelikož jsme ve spojení s firmami, které je pořádají," sdělila Helena Novotná z třineckého STaRSu.

K technice tíhnoucí studenti starší osmnácti let mohou své štěstí zkusit v huti. „Třinecké železárny přijímají na letní brigády zejména studenty středních a vysokých škol s technickým zaměřením," uvedla mluvčí TŽ Petra Jurásková. Ročně v průměru v huti i jejích dceřiných společnostech v areálu v Třinci absolvuje brigádu přibližně stovka studentů.

Poslední volná místa nabízí i třinecká Česká pošta. Depo hledá brigádníky na klasické listovní doručování. Podmínkou je věk 18 let a minimální vzdělání s výučním listem. Kromě toho by brigádník měl být zodpovědný a spolehlivý. Upřednostňováni jsou vysokoškoláci, kteří mohou pracovat téměř až do konce září.

Brigádníky na léto hledají i obchodní řetězce. Doplňovat stavy bude v Třinci například hypermarket Tesco. „Budeme přijímat studenty na prodejní činnost, to znamená vybalování a obsluha lahůdkových pultů, a na pokladny," upřesnila vedoucí pokladen v Tescu Bohumila Divišová.

Podmínkou je minimální věk 18 let. Zájemce si také musí obstarat zdravotní průkaz do potravinářství, který vyžadují i ostatní řetězce.

PRÁCE JE PRO STUDENTY ZATÍM DOSTATEK

Volná místa nabízí také Albert. „Do našeho hypermarketu v Třinci aktuálně aktivně hledáme brigádníky. Jde především o doplňování a kontrolu kvality zboží, práci na pokladně a za obsluhovanými pulty," sdělila mluvčí Albertu Barbora Vanko.

Naopak plno má Lidl. „V současné době máme v třinecké prodejně dostatek brigádníků, další proto aktuálně nepřijímáme," informovala mluvčí společnosti Zuzana Holá.

Pomocnou sílu hledají také hospody a restaurace. Například Gutská Bašta nabízí brigády na pozici číšník, servírka. Nástup je možný od 17 let. „Uchazeči nemusí mít praxi. Samozřejmě je pro nás lepší, když mají s touto prací zkušenosti," řekla majitelka Irena Wojnarová.

Prázdninovou brigádu mohou studenti zkusit hledat i v databázi úřadu práce. „Na Třinecku je v současné době dostatek volných pracovních míst v řadě oborů, včetně míst bez specifických požadavků na vzdělání, praxi či dovednosti," uvedla mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Je tedy velká pravděpodobnost, že zájemci brigádu najdou.

NIKOL SIKOROVÁ