Počítá s tím návrh novely nařízení vlády, které prosazuje Ministerstvo průmyslu a obchodu. Vyšší částka by se týkala zaměstnanců s převažujícím výkonem práce v podzemí hlubinného dolu, zaměstnance s převažujícím výkonem práce mimo podzemí by mohli mít nárok na 5 300 korun.

Ilustrační foto.
V Ostravě vyvinuli reaktorový filtr. Pomůže zdravotníkům, hasičům i policistům

„Jsme velmi rádi, že MPO nás v tomto podpořilo, čímž se odstraňuje dlouhodobě nevyvážený stav mezi zaměstnanci OKD a zaměstnanci jiných těžebních společností,“ uvedla předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková s tím, že tuto změnu společnost OKD už před časem sama navrhovala jak MPO, tak i Ministerstvu financí.

Podle původního nařízení šitého na míru OKD v době insolvenčního řízení byl uvolněným zaměstnancům s převažujícím výkonem práce v podzemí hlubinného dolu poskytován měsíční příspěvek ve výši 8 tisíc korun a 7 tisíc korun zaměstnancům s výkonem práce na povrchu po dobu od 3 měsíců až do 5 let v návaznosti na odpracované roky a jejich věk.

Ilustrační foto
Chystá se generální oprava plynojemu. Jeho kopule se otevře po třiceti letech

Zaměstnanci ale na něj ztratili nárok v dubnu 2018 poté, co společnost OKD převzala státem vlastněná společnost PRISKO.

Pro ostatní těžební společnosti platilo souběžně od 5. října 2016 v souvislosti se zmírněním dopadů souvisejících s restrukturalizací nebo útlumem jiné nařízení vlády a to č. 342/2016 s jiným tarifem pro povrchové pracovníky, které se týkalo 10 firem zabývajících se těžbou uhlí nebo uranu, ale s výjimkou OKD.