VYBRAT REGION
Zavřít mapu

První pálenka? Z čeho jiného než z letošních třešní

Třešně bývají počátkem prázdnin první ovoce, ze kterého vyznavači pálenek každoročně připraví své kvasy. Letos aspoň podle množství objednávek z pálenic v našem kraji to vypadá, že byla jejich úroda celkem slušná.

8.7.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Karel Pech

„Třešní bylo na stromech, aspoň co jsem tak na zahradách pozoroval, i u nás na severovýchodě republiky celkem dost. Zároveň ale platí i to, co jsem už říkal v předchozích letech. Totiž že úroda sice byla slušná, ale lidí, co by měli čas a chuť třešně naobírat, spíše ubývá. A natrhat třeba metrák třešní, to už není práce na jedno dopoledne. V naší pálenici už od zákazníků odebíráme celé třešně. Lidé nám je mohou vozit až do 11. července. Pak z nich začneme připravovat kvasy," uvedl Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi. Jak vysvětlill, v letních teplotách může být kvas z třešní připraven k vypálení i v průběhu čtrnácti dnů.

„Platí zásada, že nádoby, ve kterých připravujeme kvas, by neměly stát na přímém slunci. Pro kvalitu pálenky je důležité i to, abychom do kvasu nedávali nahnilé ovoce," doplnil Marcel Černík.

Zákazníci, kteří přivezou do této pálenice celé ovoce, zaplatí za litr padesátiprocentní pálenky 130 korun. Kdo si připraví kvas sám a nechá si jej jen vypálit, platí o deset korun za litr méně.

Objednávky na vypálení kvasů z třešní přijímají i v pálenici v Řepištích na Frýdecko-Místecku. „Třešně, které dávají lidé do sudů, je potřebné a nutné vždy zbavit stopek. Jinak má pálenka travnatou příchuť právě z vyluhovaných stopek," upozornil Rostislav Mojžíšek, provozovatel pálenice v Řepištích.

Z jednoho metráku třešní se dá podle zkušených lihovarníků vypálit průměrně osm až devět litrů kvalitní padesátiprocentní pálenky. Na severovýchodě České republiky, na rozdíl třeba od jižní Moravy, kde lidé nakládají do sudů například i meruňky, následuje po třešních krátká přestávka.

Dalším ovocem, které se využívá na přípravu kvasů, bývají letní jablka.

Autor: Břetislav Lapisz

8.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

V městských lesích probíhá kalamitní těžba po vichřici

Návštěvníci u informační tabule naučné stezky Mionší v Dolní Lomné.

Rozhodnuto: Mionší bude bez lidských zásahů

Žena i přes přítomnost své nezletilé dcery nezvládla popíjení alkoholu

Na pořádné problémy si zadělala žena a matka v jedné osobě, která vzbudila o víkendu rozruch v jedné z třineckých restaurací.

Revoluce v údržbě silnic. Mají se řidiči bát nadcházející zimy?

/ROZHOVOR K TÉMATU/ Letošní zima na silnicích první třídy vyvolává velké obavy. Z rozhodnutí státu je budou vůbec poprvé udržovat soukromé firmy. Dopravní experti se děsí, co to v případě sněhových kalamit přinese. "Bojím se komedie, které lidé nebudou vůbec rozumět," říká předseda dozorčí rady Ostravských komunikací Josef Babka.

Česká televize točí podle reálných kauz z Moravskoslezského kraje

Metanol a Dukla 61 – filmy podle skutečných událostí, které právě natáčí Česká televize. Zatímco ten první pojednává o takzvané metanolové aféře, při níž jen v Česku zemřelo  49 lidí a více než stovku dalších obětí čekaly trvalé zdravotní následky, druhý je inspirovaný událostmi léta 1961, kdy při havárii v havířovském dole Dukla zahynulo 108 horníků.

Ovečky pomůžou dobré věci

Už třetí ročník charitativní akce s názvem Každá ovečka se počítá letos pořádá Rekreační centrum Sepetná v Ostravici společně s Handicap centrem Škola života z Frýdku-Místku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT