„Je to den ode dne lepší. V první dny chodili lidé s rouškami jen výjimečně, teď je spíše ojedinělé, když někdo roušku, respirátor nebo alespoň šátek na obličeji nemá,“ řekla Deníku strážnice z ostravské městské policie, jež nás společně s kolegyní provedla centrem města.

Vyrazili jsme i do hojně navštěvovaných Komenského sadů, které jsou považovány za přírodní oázu v centru Ostravy. Cílem „exkurze“ bylo zjistit, zda se na některých místech nescházejí větší skupinky lidí, například školáci nebo lidé konzumující alkohol. Právě s nimi hodlá zatočit ministr vnitra Jan Hamáček, který takovéto shlukování považuje za nebezpečné a již dříve na to upozorňoval.

DOMA sice Mirka s Pavlem jsou, ale přece jen zůstávají venku ve stanu, byť v ústraní od ostatních obyvatel.
PODÍVEJTE SE: Lidé z ulice? V Ostravě jsou venku, tady jsou jejich příběhy

„Měl jsem za to, že ty naše apely budou stačit. Že lidem dojde, že pochopí, že si tím říkají o průšvih, protože je tam riziko, že někoho zabijou,“ řekl Hamáček a dodal: „Pokud to nepůjde po dobrém, tak bychom museli použít i pořádkové jednotky. Já ale věřím tomu, že lidé mají rozum a nebudou ve finále dělat věci, které ohrožují jejich vlastní život i jejich nejbližší.“

BEZ SHLUKOVÁNÍ

Jak se Deník přesvědčil, v Ostravě je situace zcela klidná. Strážníci zatím neměli důvod k zásahu. Pokud to bylo zapotřebí, stačila domluva.

Centrum Ostravy, středa 18. března 2020.Zdroj: Deník/Lukáš Ston

„V centu Ostravy jsme nic podobného neřešili. Lidé se chovají zodpovědně. K žádnému shlukování nedochází,“ dodala strážnice. V jindy plných Komenského sadech jsme potkali jen několik málo lidí. Na procházky vyrazili pejskaři, matky s dětmi nebo senioři. Téměř všichni si chránili ústa a nos. Žádné skupinky se netvořily, park byl téměř prázdný.

Ilustrační foto.
Z epidemiologů detektivové. Je to náročné, říká šéfka Krajské hygieny Ostrava

„Je to dáno současnou situací. Jindy je tady spousta lidí, stejně jako v centru města. Nyní je klid,“ řekla strážnice. U venkovní posilovny jsme zahlédli čtyři cvičící chlapce, všichni měli roušky.

Deník ve středu v poledne navštívil i několik obchodů v centru Ostravy. Všichni prodavači měli roušky nebo respirátory, používali i rukavice. Na většině dveří byl nápis, že vstup je možný pouze s rouškami. „Lidé to respektují,“ řekl prodavač v trafice v Nádražní ulici.

Moravskoslezský kraj získal 10 000 respirátorů FFP2, které přednostně dostanou praktičtí lékaři.
KONEČNĚ! Kraj má 10 000 respirátorů FFP2, dá je lékařům

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník