Dokáže údajně vyměnit krev, pokud ho člověk každý podzim vypije alespoň šest litrů. Lidé, kteří mají v oblibě víno, můžou nyní potěšit svoje chuťové buňky dalším nápojem vyráběným z vinné révy – burčákem. Ten se v těchto dnech začal prodávat v Ostravě.
Burčák se většinou vyrábí z bílých hroznů, v létě nejdříve z muškátu nebo z maďarské odrůdy Irsai Oliver. Existuje také červený burčák vyráběný z modrých hroznů. Ten se ale na trhu téměř neobjevuje.

Lidé, kteří si burčák kupují, ať už na ulici nebo ve vinotékách, by si měli dávat pozor především na jeho barvu. Podle ní se totiž pozná kvalitní burčák. Nejlepší barva je mléčná až světle žlutá, jemně zkalená kvasným kalem. „Při nákupu taky neuškodí trochu burčáku okoštovat. Tak si zákazník ověří kvalitu nápoje nejlépe,“ vysvětlila Zdeňka Šmídová z vinotéky U Kusaly, kde se začal burčák prodávat už v úterý.

Samotný burčák je vlastně částečně zkvašený vinný mošt, ze kterého se teprve má stát víno. V první fázi má sladkou chuť a velmi malé procento alkoholu. Postupem času se začíná poměr cukru a alkoholu srovnávat. V momentě, kdy proces kvašení vrcholí, se z obyčejného burčáku stává takzvaný burčák po zlomu. V této fázi má trpčí a kyselejší chuť a začíná se přetvářet na mladé víno.

Prodej burčáku je podle vinařského zákona určen na 1. srpna. Kvůli tuzemskému klimatu se ale začíná s prodejem burčáku spíše později, nejdříve většinou v druhé polovině srpna. Není výjimkou, když někteří vinaři počkají s burčákem ještě déle, dokud podle nich hrozny správně nenazrají.

„Burčák se chladí jenom kvůli trvanlivosti. Před pitím by se měl nechat zahřát aspoň na pokojovou teplotu,“ dodala Zdeňka Šmídová.
Ačkoliv je v České republice burčák známým a oblíbeným pitím, znají jej kromě Čechů a Moraváků pouze Rakušané.

ONDŘEJ KOLAŘÍK