Rekonstrukce motorového vozu Tatra M 290.002 známého jako Slovenská strela probíhají rok. Vůz, který stál dlouhá léta před Technickým muzeem v Kopřivnici, opravují v Hranicích na Přerovsku. Ve druhé polovině příštího roku by se tento technický unikát měl vrátit do Kopřivnice, a to do zcela nového depozitáře.

Jan Jurkovič, ředitel pro správu a administrativu společnosti Tatra Trucks uvedl, že počátkem září byl vybrán dodavatel stavebních prací nového depozitáře pro Slovenskou strelu. „Bude jím společnost PS Brno, která začne nový domov pro motorový vůz Slovenská strela stavět od začátku října letošního roku, stavba by měla být hotova do října roku příštího,“ upřesnil Jan Jurkovič.

Skokanský areál Jiřího Rašky ve Frenštátě pod Radhoštěm.
Oprava frenštátských můstků má zelenou

Podle Jiřího Střechy, koordinátora restaurátorských prací, jsou práce na obnově Slovenské strely přibližně v polovině. „V tuto chvíli je vlak rozebrán na jednotlivé součástky a opravená skříň vozu je natřená základovým nátěrem. V další fázi budeme opravené součástky postupně skládat dohromady,“ popsal stav rekonstrukce motorového vlaku Jiří Střecha.

Zhruba za rok už by se Slovenská strela měla objevit v novém depozitáři před před novým muzeem. Za hezkého počasí by mohl vůz z depozitáře povyjet a při zvláštních příležitostech bude dokonce schopen absolvovat cestu na veřejné železnici.

Stavba nového muzea automobilů Tatra, před kterým bude depozitář se Slovenskou strelou umístěn, začala letos v srpnu. Nové muzeum vznikne z bývalé firemní slévárny. Celou přestavbu zabezpečuje jako svůj vlastní projekt Moravskoslezský kraj. Ten také bude muzeum provozovat prostřednictvím příspěvkové organizace Muzeum Novojičínska.

Výletní loď na elektropohon nazvaná Harta.
Elektrická loď Harta stále čeká na vyplutí. Schází potřebná razítka

Společnost Tatra Trucks pro muzeum darovala pozemek s halou bývalé slévárny, do projektu přidá svou sbírku unikátních vozidel, pro něž dosud chyběly výstavní prostory. Přilehlé pozemky společnost darovala městu Kopřivnice, které je upraví jako veřejné prostory navazující na nové muzeum a depozitář.

„Předpokládané otevření nového muzea je stanoveno na začátek roku 2021 s tím, že stavební práce by měly být hotovy do konce příštího roku,“ doplnil Jan Jurkovič.