Přitom se lidé mohli dovědět, jak je dopolední jídlo důležité a co by měli jíst. Společnost tak chtěla přispět k informovanosti o zdravém životním stylu a nejspíš také zvýšit prodejnost svých výrobků. Odborníci její kampaň vítají. „Dopolední jídlo je základním předpokladem zdravého stravování. Do oběda bychom měli sníst čtvrtinu denního energetického příjmu,“ tvrdí vrchní nutriční terapeutka pražské Thomayerovy nemocnice Tamara Starnovská s tím, že rostlinné tuky obsahují látky, které jsou tělu prospěšnější než látky z tuků živočišných.

Primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice Ostrava, který se specializuje na léčbu obezity dětí, Jan Boženský tvrdí, že snídaně je opravdu velmi důležitá. „Lidé, kteří nesnídají, mohou trpět poruchou stravovacího režimu a následně mají větší dispozice k rozvoji obezity. Naše výzkumy ukazují, že velká část pacientů, kteří nesnídají, jsou obézní,“ řekl Bosenský.

Lidem, kteří sice většinu odborných doporučení znají, ale nedaří se jim je realizovat v běžném životě, by mohl pomoci takzvaný dopojídlometr (dopolední jídlometr), který najdou zájemci na webových stránkách www.zdravykorinek. cz. Kdo zadá v gramech vše, co dopoledne snědl nebo jíst chce, zjistí obsah cukrů, tuků a bílkovin i to, zda energetická hodnota jídla pokryje čtvrtinu z denního příjmu energie.