VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gruzínský medovník není Marlenka

FRÝDEK-MÍSTEK - Spor mezi dvěma výrobci medových dortů z Frýdku-Místku se přiostřuje. Kromě Marlenky pečené firmou Miko International se objevil Gruzínský medovník.

18.6.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: René Stejskal

Arménský podnikatel Gevorg Avetisyan založil před čtyřmi roky ve Frýdku-Místku firmu Miko International a začal péct medové dorty Marlenka podle receptu starého už více než tisíc let z doby velké arménské země Urartu.

I když firma začínala s pouhými třemi zaměstnanci a vyráběla denně patnáct dortů, dnes zaměstnává 150 lidí ve dvou výrobnách v nepřetržitém provozu. Denně vyrobí dva tisíce dortů. Loni se na trhu objevil Gruzínský medovník, která vyrábí Moravská pekárna z Frýdku-Místku. „Není zcela znám původ ani složení tohoto výrobku. Firma použila identické údaje o složení, kvalitě a trvanlivosti z materiálů Marlenky. Ptal jsem se i Gruzínců, kteří žijí na severní Moravě. Ti potvrdili, že se u nich medový dort také vyrábí, ale to, co se prodává v obchodech jako Gruzínský medovník, s tím nemá nic společného, ani co se týče vzhledu, ani chuti,“ zareagoval Gevorg Avetisyan.

„Recept jsem našel na internetu a pustili jsme se do pečení. Hlavním výrobkem naší pekárny je chléb Morávka, který rozvážíme po celém kraji. Gruzínský dort pečeme v desítkách kusů, takže ani nemůžeme být konkurenty Marlenky. Máme jiné složení, nepoužíváme ořechy, na které mohou být někteří lidé alergičtí. Náš dort má i jiný tvar a je také levnější,“ argumentoval spolumajitel Moravské pekárny Dalibor Rybář.

„Tento výrobek bychom mohli považovat za plagiát Marlenky, jenže kvalitativně na velmi špatné úrovni. Do firmy nám začali volat lidé a píší nám na naše diskusní fórum, proč vyrábíme jiný dort v tak špatné kvalitě. Začal jsem se o to zajímat podrobněji a mimo jiné jsem také zjistil, že Moravská pekárna při prodejích a reklamních akcích prezentuje Gruzínský medovník jako druhý výrobek naší firmy,“ argumentuje dále Avetisyan.

„Když jsem se začal zajímat o volné místo v jednom ze supermarketů, v němž jsem chtěl umístit stánek s naším výrobkem, bylo mi sděleno, že tam Marlenka už je. Údajně o Gruzínském medovníku hovořili jako o Marlence pracovníci pekárny,“ potvrdil Avetisyanův spolupracovník Martin Klar.

„To se stává, že se někdo chce přiživit na úspěchu druhého. Nenechává mě ale klidným, když někdo nabízí svůj výrobek jako druhou Marlenku, a tím poškozuje naši firmu. Jedná se o klamání spotřebitele, protože zaměnitelnost arménského a gruzínského názvu je na zdejším trhu snadná. Klidně mohl vyrábět Frýdecký dort. Proti tomu bych nic nemohl namíta,“ pokračuje podnikatel Gevorg Avetisyan.

„Zaregistrovali jsme si ochrannou známku. Je to něco podobného jako s chlebem nebo rohlíky. Vždy se najde někdo, kdo je začne péct jako první. Později se výrobek rozšíří,“ konstatoval Rybář. Před dvěma roky přišla havířovská pekárna Semag s dortem Mařenka, který byl zaměnitelný s Marlenkou. Soud dal za pravdu firmě Miko International, a havířovská pekárna nesmí nadále prodávat Mařenku. Nyní se grýdecko–místecká firma Miko International soudí o finanční ztrátu, kterou ji měl Semag s Mařenkou způsobit.

Co zjistili odboníci při kontrole medových dortů:

Výrobce Marlenky Gevorg Avetisyan nechal prověřit Gruzínský medovník v akreditované laboratoři ve Studénce. Podle původního atestu má mít Gruzínský medovník dobu spotřebu 28 dní od výroby při teplotě do 25 stupňů Celsia. „Jenže zkouška byla podle protokolu prováděna při teplotách 18 až 23 stupňů, tedy při nižších hodnotách,“ řekl arménský podnikatel ke kopii atestu konkurenčního výrobku.

„Provedli jsme zkoušku Gruzínského medovníku při teplotě 25 stupňů Celsia a plíseň se na výrobku objevila po devatenácti dnech, přestože má mít dobu trvanlivosti 28 dní. Nesrovnalosti se objevily u obsahu tuků a konzervantů. Tuky převyšovaly hodnoty uvedené na etiketách,“ stvrdil vedoucí Laboratoře Morava ve Studénce Boleslav Otipka a dodal: „Stejné rozbory dělala laboratoř i Marlence, ta vyšla jako vyhovující dle předložených certifikátů a norem.„

Následovala kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). „V Moravské pekárně ve Frýdku-Místku jsme zkontrolovali mimo jiné označování alergenů u baleného cukrářského výrobku – Gruzínského medovníku. U této potraviny nebyly uvedeny alergeny. Při kontrole byly dále zjištěny v medovníku konzervační látky, které nebyly uvedeny na obalu. Proto inspekce uložila zmíněné firmě, že musí nedostatek napravit.

Dále inspekce podrobila výrobek laboratorním testům. Podle nich medovník obsahoval vaječnou melanž, a výrobce měl tuto skutečnost uvést v označení. Pokud potravina má takovéto označení, může se běžně prodávat,“ sdělil mluvčí SZPI Ivo Klemeš s tím, že inspekce zkontroluje, zda výrobce splnil všechna opatření. „Tady to máte černé na bílém. Jde jednoznačně o klamání spotřebitele,“ okomentoval výsledek kontrol Gevorg Avetisyan.

„Jedná se pouze o administrativní nedostatky, které jsme již odstranili, a všechny údaje jsme uvedli na etikety. Gruzínský medovník rozhodně neplesniví, takový výrobek by si naše pekárna nemohla dovolit dát na trh. Rozhodující je kontrola státní inspekce, a medovník vydržel bez problémů po celou dobu trvanlivosti,“ ohradil se Dalibor Rybář, spolumajitel Moravské pekárny. Podle něj členové hospodářské komory podali na inspekci výzvu ke kontrole Marlenky. „Tuto kontrolu jsem ale neinicioval, protože nechci na nikoho žalovat,“ dodal Rybář.

18.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 20 000 Kč Mechanici a opraváři osobních automobilů AUTOMECHANIK. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: C04 a:16/11/2018, Nástup možný ihned, podmínkou pracovitost a schopnost samostatné práce., Kontakt telefonicky nebo e-mailem uveden viz výše.. Pracoviště: Autocentrum sovják s.r.o., 739 12 Čeladná. Informace: Radim Sovják, +420 722 424 242. Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Elektrotechnik 20 000 Kč Technici v oblasti telekomunikací a radiokomunikací TECHNIK INTERNETOVÉHO PŘIPOJENÍ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: A11 z:5/6/2018 a:16/11/2018, Požadujeme, - SOU, nebo SŠ, - ŘP sk. B, - znalost problematiky internetových přípojek výhodou, - samostatnost, manuální zručnost, pečlivost, Pracovní doba PO-PÁ 8-16 hod., Životopisy zasílejte na e-mail prace@mcnet.cz .. Pracoviště: Mcnet, s.r.o. [255], J. Opletala, č.p. 924, 738 01 Frýdek-Místek 1. Informace: Stanislav Mikula, . Výroba - Výroba Nástrojař 18 000 Kč Nástrojaři PRACOVNÍK/CE VÝVOJE - NÁSTROJÁŘI PRO VÝROBU PROTOTYPŮ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: C04 z:29/3/2018 a:16/11/2018, Práce na HPP, vhodná i pro absolventy., Pracovní náplň:, - kreativní tvorba koncepcí pro zcela nové produkty, koordinace stavby prototypů, - vývoj, konstrukce a výroba přípravků a jednoúčelových nástrojů, zpracování technických návrhů a specifikace zařízení, technická řešení, příprava prototypů a zavádění procesů do výroby., Požadujeme:, - konstrukční kreativitu, výbornou prostorovou představivost, - SŠ strojní zaměření, - technické znalosti strojních oborů, obrábění, konstrukce, tváření plechů, technická řešení jednoúčelových strojů a přípravků, - dobré komunikační schopnosti a aktivní přístup, technické, analytické myšlení, manuální zručnost, preciznost, trpělivost, zodpovědnost, samostatnost., Nabízíme:, - týden dovolené navíc, stravenky, výhodný mobilní tarif, vánoční balíčky, příspěvky na sportovní aktivity, příspěvky na děti, firemní akce i pro rodinné příslušníky, odborná školení, osobní hodnocení, roční bonusy., Kontakt telefonicky v čase od 7.00-15.00 hod., osobně, e-mailem. Kontakty viz výše.. Pracoviště: Lakum-ktl, a.s., Ostravská, č.p. 384, 739 11 Frýdlant nad Ostravicí. Informace: Fuksová, +420 558 442 215. Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 18 100 Kč Svářeči SVÁŘEČ (CIZ). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18100 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: C04 z:25/6/2018 (CIZ) a:14/11/2018, Svářeč. Požadujeme platné svářečské oprávnění. Nabízíme placené ubytování, příspěvek na stravování., Kontakt e-mailem, telefonicky viz výše.. Pracoviště: Petramont s.r.o., organizační složka - pracoviště dlobis, s.r.o., 739 11 Frýdlant nad Ostravicí. Informace: Jozef Fečanin, +420 004 219 480 028 31.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Třinečtí hokejisté (v bílém) proti Litvínovu.
10

Perfektní víkend Ocelářů. Zvládli i Litvínov

Fotbalisté Prostějova (v modrém) proti Třinci

Třinec zakončil podzim skvěle

Jak jsme se změnili 1989–2018

Piva pijeme zhruba stejně jako na sklonku socialismu. Ale třeba banánů si můžeme dopřát mnohem více. Stejně jako divadelních představení. Na druhou stranu do kin nás už nic moc netáhne. Deník přináší u příležitosti výročí 17. listopadu srovnání, jak jsme žili před 29 lety a jak žijeme teď.

Silničáři jsou kvůli zimní údržbě v pohotovosti

Podle předpovědi meteorologů by měli být silničáři v příštím týdnu ve střehu. Teploty klesnou pod nulu a vyskytnou se i srážky. Firmy, které zajišťují zimní údržbu, se dušují, že jsou na nástrahy počasí dobře připraveny.  

Listopad 1989 provázely v Ostravě tvrdé střety

Listopadové události roku 1989 nebyly v Ostravě tak jednoznačné jako například v Praze nebo Brně. Tam už se jednalo o převzetí moci. Komunisté svolávali schůze, kde otevřeně hovořili o zásahu proti demonstrantům a o tvrdém obnovení pořádku. Vyhrožovali. Lidé to věděli a měli strach.

Na nemocného Přemečka z Uhlířova se podařilo vybrat rekordní částku

137 578 korun. Tuto rekordní částku se podařilo získat na čtvrtém ročníku Kabelkového veletrhu, který v pátek 16. listopadu pořádal Opavský a Hlučínský deník ve spolupráci s OC Breda & Weinstein. Výtěžek poputuje nemocnému Přemečkovi z Uhlířova.  

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT