Řekl to majitel firmy Petr Beier. Důvodem zastavení provozu byl nález bakterie listerie způsobující nebezpečnou nemoc listeriózu. Firma ale provedla komplexní sanitaci a odstranila nedostatky v dodržování hygienických požadavků, dodal mluvčí SZPI Ivo Klemeš.

SZPI našla nebezpečnou bakterii listeria v desítkách kilogramů vajíčkového a pařížského salátu. Podle Beiera ale kontrolní vzorky z nezávislé akreditované laboratoře žádnou kolonii listerie ve výrobcích nepotvrdily. "Ztráty z přerušení provozu odhadujeme na 70 000 až 80 000 korun. Jsou to náklady na suroviny, které musíme vyhodit, i výrobky, které máme, ale odběratel je odmítne kvůli krátké garanční lhůtě," řekl. Do těchto odhadů nejsou podle něj započítány ušlé mzdy 50 zaměstnanců firmy.

Počátkem července SZPI zakázala kvůli nálezu listerie výrobu také v ostravské firmě Nové lahůdky Sixta. Rovněž tato firma mohla po odstranění nedostatků a sanitaci provozu obnovit výrobu.

Listerie je běžně v půdě, prachu, povrchových vodách či na rostlinách. Přítomnost této bakterie ale ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. Onemocnění způsobuje u těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou, například po transplantaci, a u lidí s rakovinou či HIV/AIDS. Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan.