Díky hodně slušné úrodě třešní začne letos sezona v pálenicích i na severovýchodě republiky o několik týdnů dříve. „Třešní je letos hodně. Lidé toho využili, začali zakládat kvasy a zjišťují, kde jim je vypálí. V naší palírně jim nabídneme i další službu. Kdo nemá sklep nebo vhodné místo či čas na zakládání kvasů, může k nám přivézt třešně. Kvas mu založíme a pálenku vypálíme,“ uvedl Marcel Černík, spolumajitel Lihovaru a likérky ve Velké Polomi na Opavsku. Zájemci o tuto službu mohou dovézt do pálenice svou úrodu od pondělka do neděle od šestnácti do devatenácti hodin. Zhruba dvě desítky předběžných zájemců o vypálení třešní mají také v Palírně U zelené lípy ve Stonavě na Karvinsku. „Už první červencové úterý budeme pálit první kvasy. Zájem je proti loňsku několikanásobně větší. Úroda je letos dobrá,“ uvedl Josef Ciasnocha z palírny. Lidé, kteří s přípravou kvasů nemají velké zkušenosti, si podle Černíka musejí dát pozor na to, aby do kvasů nedávali stopky od třešní. „Do kvasů se dávají mírně přezrálé třešně. Je dobré je mírně rozmačkat, aby pustily šťávu. Do kvasů se dávají třešně i s peckami. Musí se ale dát pozor, abychom pecky nerozdrtili,“ vysvětlil základní pravidla přípravy kvasů Černík. Výnosnost kvalitních třešňových kvasů je podle jeho zkušeností jen mírně slabší než u švestek. „Je třeba ale počítat i s tím, že v teplém letním počasí jsou kvasy připraveny k pálení dříve. Někdy i za čtrnáct dní, běžná doba je zhruba tři týdny. U ovoce, které dávají do kvasů na podzim, už bývá chladněji, tomu odpovídá i delší doba vytváření kvasů,“ dodal spolumajitel lihovaru ve Velké Polomi.