Josef Raszka z provozu výroba železa a oceli vymyslel, že na zařízení mimopecního zpracování a zařízení plynulého odlévání ocele je možné namísto dvoutloušťkových vzorkovačů používat ponorné jednovrstvé vzorkovače. Jsou totiž levnější, jednodušší a snadněji se s nimi manipuluje při obrábění a úpravě vzorků.

Nápad Josefa Raszky je jedním z nejhodnotnějších zlepšovacích návrhů za loňský rok. Dohromady bylo podáno 474 zlepšovacích návrhů od 346 zaměstnanců podniku téměř ze všech provozů. Co se počtu týká, jde o nejlepší výsledek v novodobé historii železáren od roku 1990. Třinecké železárny díky iniciativě zaměstnanců a jejich nápadům ušetří každoročně desítky milionů korun. Loni byla úspora vyčíslena na 51 milionů korun, o rok dříve dokonce 115 milionů korun.

„Výsledek v počtu podaných zlepšovacích návrhů za rok 2012 tak překonal o 91 návrhů dosavadní historický rekord z roku 2006, kdy bylo podáno 383 zlepšovacích návrhů," upřesňuje referent správy průmyslového vlastnictví na útvaru technologie a výzkumu Bohdan Suchanek. K nárůstu počtu zlepšovatelů došlo především z řad dělnických povolání, asi třetinu tvoří každoročně zlepšovatelé z technických profesí. Jednotlivcům a realizačním týmům na podporu jejich nápadů poskytly Třinecké železárny loni téměř milion korun. Ty nejlepší také ocení finančně. Vítěz prvního místa Josef Raszka z provozu Výroba železa a oceli navíc získá prestižní titul Zaměstnanec roku.

„Jsem rád, že jsem mohl malým dílem pomoci provozu, a tím i podniku," řekl skromně Josef Raszka. Z ocenění má velkou radost. Není to ale jeho jediný nápad, právě teď probíhá zkušební provoz dalšího z jeho zlepšovacích návrhů. Josef Raszka pracuje v Třineckých železárnách už od roku 1970, kdy zde začal vykonávat učňovskou praxi.