V rétorománštině se jí říká Senda Dil Dragun, v češtině znamená Dračí stezka. Řeč je o stromové stezce, která vyrostla ve švýcarském regionu Laax v kantonu Graubünden a návštěvníci na ni poprvé vyrazili v polovině roku 2021. A co má nejdelší stezka korunami stromů na světě společného s Českem?

K výstavbě byly použity ocelové trubky značky Jäkl vyrobené ve společnosti ArcelorMittal Tubular Products Karviná.

Zástupci několika místních firem dnes nabízely práci ženám z Ukrajiny, které dočasně bydlí v studentských kolejích v Karviné.
VIDEO: Operátor, pokojská, lékařka. Jakou práci mohou najít Ukrajinky v Karviné?

Nejdelší stezka korunami stromů na světě měří 1560 metrů a místy vede až 28 metrů nad zemí. Dvě vstupní věže spojují čtyři vyhlídkové plošiny. Z vrcholu jedné věže míří dolů 73 metrů dlouhá skluzavka.

Trubky na vyztužení nejdelší stromové stezky na světě byly vyrobeny v Karviné.Trubky na vyztužení nejdelší stromové stezky na světě byly vyrobeny v Karviné.Zdroj: AMTP Karviná

Plně bezbariérová stezka byla vyrobena a sestavena, mimo podpůrných a spojovacích materiálů, výhradně ze dřeva z místních zdrojů.

Český závod AMTP Karviná vyrobil pro nejdelší stezku na světě ocelové trubky značky Jäkl. Švýcarské normy a požadavky na kvalitu přitom patří k těm nejnáročnějším na světě.

Děti v uprchlickém centru po masivním útoku Ruska na Ukrajinu
Kam s uprchlíky? Hotely chtějí na duben volno, vláda zvažuje stavbu táborů

„Vnímáme to jako ocenění naší práce. Opět se ukázalo, že originální výrobky Jäkl z Karviné dokáží splnit maximální nároky zákazníků u nás i ve světě. Máme velkou radost, když naše výrobky vidíme na takto mimořádných stavbách,“ říká René Fabik, generální ředitel společnosti ArcelorMittal Tubular Products Karviná.