V létě se zde podávají nakládané hermelíny a grilované klobásky, v zimě zase polévky a guláše, v průměru vždy kolem patnácti sezonních lehkých hospodských jídel, které cyklisté a turisté poměrně rychle snědí i stráví a opět vyrazí na cestu. Všechny položky v menu ale pravidelně válcuje jedna – v pivu nakládané tvarůžky s cibulkou a máslem, které se mažou na chleba.

Také havířovský minipivovar se chystá na pondělní otevření oficiální předzahrádek.
Karviná, Havířov a další: hostinští finišují a těší se na pondělní otevření

„Devadesát procent lidí lze míří cíleně za tvarůžky. Přijedou na kole nebo přijdou pěšky, dají si tvarůžky, jedno dvě piva a jedou nebo jedou dál,“ říká spolumajitel Rostislav Václavík, který oblíbený hostinec vede se svou maminkou Hanou Václavíkovou.

Původně svačina pro zemědelce

Ona je vnučkou, on pravnukem pana Buroně, po kterém se hostinec jmenuje a který s nakládanými tvarůžky odstartoval tradici. „Bývalo tady jen pole a praděda tady měl domeček, ve kterém začal prodávat zemědělcům svačinu. Nejdříve vysočinu s chlebem, ale postupně jim začal dávat tvarůžky, které postupem času začal nakládat do piva. A tradici držíme dodnes! Stále podle stejného receptu,“ konstatuje Rostislav Václavík.

Rostislav Václavík, majitel hostince u Buroně - Mexiko se připravuje na znovuotevření zahrádky, kterou mohou  od 17. května 2021 opět navštěvovat zákazníci. V Klimkovicích 16. května 2021.Rostislav Václavík, majitel hostince u Buroně - Mexiko se připravuje na znovuotevření zahrádky, kterou mohou od 17. května 2021 opět navštěvovat zákazníci. V Klimkovicích 16. května 2021.Zdroj: Deník/Vladimír Pryček

Pergola pro 60 lidí, kde déšť nemá šanci!

Do těchto dní se musel stejně jako ostatní spokojit s výdejním okýnkem, dnes ale vynesl stoly, nachystal výbavu a zkulturnil zastřešenou pergolu pro zhruba šedesát lidí, které tak od návštěvy nemusí odradit ani stávající deštivé počasí. A až se vyčasí, mohou využít klidně i dalších šest stolů rozmístěných volně po trávníku.

Předzahrádka kavárny a vinárny Nové srdce v Odrách zatím zeje prázdnotou.
Novojičínsko: Mají fungovat terasy, provozovatelé nemají jasno

„Rozestupy nebudou problém, stoly oddělíme. Jídlo budeme vydávat přes okýnko, přístup bude zvenčí,“ informuje Václavík, který stejně jako ostatní hospodští a restauratéři finančně strádá, férově ale přiznává, že jeho výletní hostinec zdaleka ne tolik, jako celoročně plné restaurace ve městech. „Věřím, že už to bude jen lepší,“ nepochybuje na startu letní, zatím deštěm doprovázené letní sezony Rostislav Václavík.