Hned šest zbrusu nových autobusů se v těchto dnech objevilo na linkách MHD v Karviné. Všechny jsou nízkopodlažní, vybavené mj. informačním displejem pro cestující, dobře odvětrávané a s nabíječkami na mobilní telefony. Časem se v nich bude možné připojit i na wi-fi signál.

Podle ředitele osobní dopravy společnosti 3ČSAD Jakuba Vyviala dopravce získal na nákup nových vozidel 85 procentní dotací a tak jim mohl nakoupit hned šest. „Příští rok počítáme s nákupem dalších čtyř, včetně prvního elektrobusu,“ prozradil novinářům při představení nových autobusů.

Na jaře také budou mít cestující ČSAD Karviná a ČSAD Orlová možnost platit jízdné v autobusech klasickou platební kartou, a to jak v městské, tak příměstské dopravě. 

Kromě cestujících, kteří si v nových autobusech budou užívat větší komfort, mají z nových vozů radost i jejich řidiči. „Máme z nich radost všichni. Dobře se řídí, jsou komfortní a prostor pro řidiče je klimatizovaný. To je velmi příjemné. Toto omlazení vozového parku je fajn a navíc vstřícný krok vůči starší cestující s omezenou pohyblivostí,“ řekl řidič Tomáš Badura.

V Havířově už i s kartou

Platba bezkontaktní bankovní kartou už je možná v havířovských autobusech. Terminály jsou vybaveny všechny starší vozy a samozřejmě, že je budou mít i nové, které se v ulicích objeví v těchto dnech. Platba s nimi je rychlá a nezdržuje. Přesvědčil se o tom při představování systému i ředitel Vyvial, když měl během chvilky v ruce jízdenku za 12 korun. 

Nových autobusů je rovněž šest. Všechny jsou nízkopodlažní, klimatizované, mají nový informační systém a pohon na zemní plyn. 

"Určeny jsou pro linky městské a příměstské dopravy. Tady v Havířově jsme nasadili i 15 metrů dlouhé vozy s třemi nápravami, přičemž i ta poslední je otočná. I takto dlouhý autobus projede malými kruhovými objezdy, což jsme už v praxi zkoušeli. Ustupujeme tak od dříve využívaných kloubových autobusů. V současné době jezdí po Havířově jeden poslední, který už dosluhuje a bude vyřazen," řekl generální ředitel 3ČSAD Tomáš Vavřík. 

Také v Havířově se bude modernizovat i v příštím roce. "S nasazením elektrobusů počítáme i na havířovských linkách MHD. Ve městě by měly v příštím roce jezdit tři. Zkušenosti máme z Hranic na Moravě, kde se osvědčují. Jsou velmi výkonné a řidiči zvyklí na spalovací motory se musejí sžívat s jejich zrychlením," dodal Vyvial.  

Vizualizace budoucí podoby haly pro stolní tenis.
Stolní tenisté chtějí v Havířově reprezentační centrum