„Od 1. listopadu do 31. března zákon ukládá řidičům povinnost užít zimních pneumatik a to v případech daných platnou legislativou, kdy je na vozovce souvislá sněhová vrstva, námraza nebo led. Také letos se řidiči setkají s dopravními policisty, kteří budou kontrolovat zimní přezutí. Připomínám také věnovat pozornost příkazové značce ‚zimní výbava', která ukládá za povinnost v době od 1. listopadu do 31. března užití zimních pneumatik v úseku, který je právě touto značkou osazen. A to bez ohledu, zdali se na vozovce nachází sníh, námraza nebo led. Na Frýdecko-Místecku se jedná například o oblast okolo přehrady Šance a v Bílé," upozornil frýdecko-místecký policejní mluvčí Vlastimil Starzyk s tím, že v případě porušení zákona hrozí řidiči bloková pokuta až do výše dvou tisíc korun.

Deník v ulicích Frýdku-Místku zjistil, že převážná většina oslovených řidičů si je toho velmi dobře vědoma. „Přezuto už mám. Vyměnil jsem si gumy na autě ještě před prvním listopadem. Výměnu nechávám pokaždé na servisu, kde mi kola navíc odborně vyváží. Zaplatil jsem za to kolem pětistovky," svěřil sedmadvacetiletý se Ondřej Drabina z Frýdku-Místku.

„Já už mám přezuto od léta, protože jsem měl letní pneumatiky dosti sjeté. Snažím se chovat v silničním provozu zodpovědně, takže jsem ještě nikdy nedostal od policistů pokutu. Pneumatiky jsem si taky nechal vyměnit v servisu. Stálo mě to asi šest set korun," uvedl devatenáctiletý Martin Návrat z Frýdku-Místku.

Policie v našem regionu kvůli zimním povětrnostním podmínkám každoročně eviduje několik desítek dopravních nehod. „Mnoho z těchto kolizí zaviní řidiči, kteří byli nezodpovědní a nepřezuli na zimní pneumatiky," uzavřel Vlastimil Starzyk.