Na průměrnou hrubou mzdu ale podle statistik nedosáhnou až dvě třetiny zaměstnanců. Pokud chcete mít lepší přehled, jestli je váš plat až tak bídný, nebo naopak slušný, měli byste jej porovnat s mediánem mezd. Ten ve 3. čtvrtletí letošního roku činil v rámci ČR 27 719 korun. Výdělek nižší než medián bere polovina zaměstnanců, ta druhá naopak vydělává více.

Průměrná mzda roste v Česku v meziročním srovnání nepřetržitě od začátku roku 2014. Nižší průměrnou mzdu než v Moravskoslezském kraji mají lidé ve Zlínském, Pardubickém a Karlovarském kraji. Nejvyšší průměrnou mzdu, 39 298 korun, pak statistici uvádějí pro zaměstnance, kteří pracují v Praze. Lidé, kterých se Deník ptal v anketě, jestli vydělávají částky blížící se celorepublikové průměrné mzdě, odpovídali v naprosté většině, že ne.

Vyděláváte více, nebo méně, než je průměrná mzda?
Hlasovat můžete v anketě na konci článku.

I v našem kraji však řada firem vyplácí zaměstnancům vyšší mzdy, než jsou ty průměrné.

„Zda dojde k navýšení mezd a v jaké výši a formě, vždy záleží na výsledku kolektivního vyjednávání. Průměrný měsíční výdělek v roce 2017 bez započtení managementu činil 36 646 korun.

Pro rok 2018 byl dohodnut trvalý nárůst mezd do tarifní složky ve výši průměrně 1140 korun měsíčně na zaměstnance. Dále byla vyplacena jednorázová odměna v průměrné výši 9200 korun na zaměstnance,“ upřesnila mluvčí kunčické huti Barbora Černá Dvořáková.

Mluvčí Veolia Energie ČR Jana Dronská řekla, že dlouhodobě platí, že v průmyslových firmách jsou platy vyšší než v jiných odvětvích. „Tarifní mzdy byly v průběhu roku 2018 podle kolektivní smlouvy navýšeny o 3,2 procenta,“ doplnila mluvčí.

Ilustrační foto.
Kluzké silnice v Moravskoslezském kraji způsobovaly řidičům problémy

Karolina Rycková, mluvčí Dopravního podniku Ostrava (DPO), sdělila, že průměrná hrubá mzda za výkon práce (to znamená bez započtení příspěvku na zdravotní účely, odměn při pracovních jubileích a za předpokladu stejného počtu pracovních dnů v daném měsíci) dosahuje v rámci celého DPO 29 112 korun, u řidičů pak 28 680 korun.

Naopak třeba číšníci a servírky či prodavači v některých prodejnách mají výdělky výrazně nižší. „Ty peníze, co se uvádí jako průměrná mzda, o těch si můžu nechat jen zdát,“ posteskl si číšník z restaurace v centru Ostravy. Obdobný názor přidala i prodavačka v obchodu s módou.

Co si Češi myslí o průměrné hrubé mzdě a dosáhnou na ni?

Sára Zachníková, 22 let, Butovice:
Myslím si, že je to reálné, a v mém okolí na tuto mzdu někteří dosáhnou. Ale myslím si, že je to jenom v určitých oborech, není to prostě všude.

Hana Ondráčková, 38 let, Řitka:
Myslím si, že na tuto mzdu dosáhne málokdo, moc pravdivé to není a nikoho ve svém okolí s touto mzdou taky neznám.

Vojtěch Satola, 28 let, Šenov:
V mém okolí zaměstnanci na to nedosáhnou a podle mě více vydělávají pouze osoby OSVČ.

Petra Olšaníková, 38 let, Ostrava:
Tato mzda určitě reálná není a nikdo v mém okolí tak vysoké mzdy nedosahuje.

Ilustrační snímek
Nezaměstnaných v Ostravě ubylo i v listopadu
Ilustrační foto.
Důchodci se mají hůře než před padesáti lety, myslí si lidé