„Vyhláška hovoří jasně. Zimní přezutí musejí mít řidiči na autech až do 31. března vždy, když bude na vozovce ležet souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo lze tyto jevy vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat. Musím uznat, že poměrně hodně šoférů je zodpovědných. Proto v současné době už máme práce až nad hlavu. Dokonce se na nás obracejí celé firmy a organizace, které chtějí ještě včas přezout. Namátkou se jedná o městskou policii a magistrát," řekl včera Deníku Jiří Žídek z pneuservisu Pneu Plus, který sídlí v ulici J. Opletala ve Frýdku-Místku. Jak dále dodal, zákazníci mohou využít nové služby. „Každý se u nás může objednat na konkrétní den a hodinu, takže nemusí vůbec čekat," dodal Jiří Žídek s tím, že klasické přezutí u nich vychází asi na pět set korun.

Kvůli přezutí jezdí pravidelně do servisu třeba jednatřicetiletý Karel Najdek ze Zelinkovic. Udělá to tak i letos. „Navíc mi tam pneumatiky odborně vyváží, což by doma nešlo. Za přezutí dám letos asi kolem pěti tisíc korun, protože si musím koupit zcela nové pneumatiky," prohlásil. To 85letý motorista Zdeněk Koutný si poradí sám. „Myslím na to, takže už brzy budu přezouvat. Dělám si to sám, zabere to tak půl hodiny. Žádný problém," shrnul frýdecko-místecký motorista.

Na otázku, co si myslí o řidičích, kteří s výměnou kol čekají na sníh, případně zimu odjezdí na letních gumách, vitální důchodce odpověděl: „Všeobecně je to nezodpovědnost, hlavně u těch, kteří jezdí často. Nemyslím tím jen nějaké to ježdění po městě, ale pro ty, kteří jezdí na hory, na chaty, to je přece nutnost."

Do servisu nezamíří ani devětašedesátiletý Zdeněk, jehož Deník oslovil na parkovišti v Místku. „Budu si přezouvat sám, mám rezervní zimní kola, takže to mám zadarmo," shrnul. K tomu, že výměna pneumatik je povinná už v listopadu, pravil: „Je to blbé, protože dříve jsem přezouval podle počasí. Ještě může být pěkně a trvá to chvilku, vždyť přezuto mám během hodiny." Devětatřicetiletá Jana míní, že výměnu pneumatik včas zajistí její manžel. „Když je to nutnost, tak se o to postará, určitě už během října přezujeme. Přece si nenecháme napařit pokutu," prohlásila.