VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vyhlídka představila Gurmánský kalendář pro rok 2014 i nové doprovodné akce

Zvěřinové, jehněčí či dýňové speciality, borůvky, hřiby a lanýže v různých variacích či degustační menu oslavující tradiční valašskou gastronomii a regionální produkty – to vše nabídne návštěvníkům v rámci tradičního Gurmánského kalendáře v roce 2014 zážitková restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

21.1.2014
SDÍLEJ:

Steak z mladého býčka.Foto: DENÍK/archiv

Gurmánský kalendář pro rok 2014 zahrnuje celkem dvanáct degustačních menu, připravovaných na různá témata dle sezónně dostupných surovin. Nově jej letos doprovodí další programy.

„Vedle kvalitních surovin v gastronomii se v poslední době stává atraktivním tématem etiketa stolování, v níž se ale ne každý spolehlivě orientuje. Návštěvníkům proto letos nabídneme tématické večery Etiketa stolování s degustačním menu, které v sobě spojují degustaci pokrmů i vín s výkladem odborníka na etiketu, Alexandra Burdy ze Slezské univerzity v Opavě. Hosté se během večera dozví více o doporučeném chování v restauraci, výběru jídla i celkově vhodném způsobu komunikace, řeči těla a podobně, to vše zábavnou a nenucenou formou. Nejbližší termíny jsou vypsány na 4. duben a 30. květen," uvedla vedoucí hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

V lednu Vyhlídka hostům nabízí první degustační menu z letošního Gurmánského kalendáře, nazvané Zvěřina zahalená kouřem. Zahrnuje srnčí paštiku, krém z lišek s bramborovou slámou, jelení hřbet s dýňovými kapkami, kukmákem a pohankovým pyré a jako sladkou tečku domácí kaštanovou zmrzlinu ve sněhovém kabátku s višňovým želé. Menu je v nabídce až do 31. 1.

Spa hotel Lanterna, jehož je restaurace Vyhlídka součástí, se navíc letos opět zapojí do řady dalších gastronomických akcí. Vyhlídka je mj. jedním z pouhých čtyř podniků ve Zlínském kraji, které byly vybrány do Grand restaurant festivalu. Ten startuje již 15. ledna a gurmánům nabízí možnost seznámit se s gastronomií vybraných předních podniků po celé České republice formou ochutnávek degustačních porcí za speciální ceny.
Na začátku července se zde uskuteční tradiční Soutěž o nejlepší valašský sýr. Vyhlídka je také jedním z hlavních partnerů známého Karlovského gastrofestivalu. Kuchaři při něm nejen prezentují vlastní speciality, ale hostí také přední kuchaře včetně držitelů michelinské hvězdy a koná se i tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál. Letošní 6. ročník je plánován na 3. – 5. října.

Spa hotel Lanterna**** Velké Karlovice se nachází ve vyhlášené turistické oblasti uprostřed CHKO Beskydy s bohatými možnostmi turistiky, cyklistiky, lyžování i relaxace. Hotel si zakládá jak na vysoké úrovni wellness služeb, tak i gastronomie s akcentem na poctivou valašskou kuchyni v moderním pojetí, regionální produkty a čerstvé, tradiční suroviny typické pro Valašsko. Loni hotel přešel na tzv. zelenou linii v nabídce snídaní. Hostům nenabízí kupovaná jednoporcová balení různých pochutin, ale vše je připravováno čerstvé a servírované v miskách. „Mícháme si sami kvalitní smetanové jogurty s lesním ovocem a cukrem, čímž jsme docílili odstranění konzervantů a umělých barviv, vyrábíme vlastní pomazánky i saláty, krájíme kvalitní máslo a podáváme domácí chléb a pečivo či frgály naší vlastní produkce," popisuje šéfkuchař Pavel Václavík. Proměnou prošla také nabídka pokrmů pro děti, z níž definitivně zmizely hranolky a kečup. V roce 2014 má v nabídce hotelu přibýt med vlastní produkce. Včelí úly byly na nedaleké louce umístěny na podzim, první med se očekává letos v létě. www.lanterna.cz

Restaurace Vyhlídka hotelu Lanterna.

Restaurace Vyhlídka hotelu Lanterna.

Etiketa stolování s degustačním menu

TERMÍNY: 4. 4. a 30. 5. 2014 od 18:00 hodin
ZAHRNUJE:
• Degustační menu o čtyřech chodech v zážitkové restauraci Vyhlídka
• Selekci vín snoubených k menu
• Etiketu stolování zábavnou formou – Alexandr Burda
CENA: 1 190 Kč/osoba
Hosté, kteří využijí v den akce také ubytování ve Spa hotelu Lanterna, zaplatí zvýhodněnou cenu 2 290 Kč/osoba/noc (oproti obvyklé ceně 3 040 Kč).
Alexandr Burda je vysokoškolským profesorem na Slezské univerzitě v Opavě a současně odborníkem v oblasti gastronomie, řízené degustace nápojů, činnosti sommeliéra a baristy.

Gurmánský kalendář 2014

Leden – Zvěřina zahalená kouřem
Únor – Návrat ke kořenům
Březen – Vítání jara
Duben – To nejlepší od místních farmářů
Květen – Menu z královské zeleniny
Červen – Menu z mladých býčků
Červenec – Borůvkové pokušení
Srpen – Z rybářských sítí
Září – Z houbařského košíku
Říjen – Kouzlení z dýně + Karlovský gastrofestival (3. – 5. 10.)
Listopad – Kouzlení z dýně (do 6. 11.), Husí hody (7. – 23. 11.), Tajemství černých lanýžů (od 24. 11.)
Prosinec – Tajemství z černých lanýžů

Autor: Redakce

21.1.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 000 Kč Prodavači v prodejnách PRODEJCI PODLAHOVÝCH KRYTIN. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Aktualizace 16. 10. 2018, Požadujeme - fyzická zdatnost, praxe v prodeji, ŘP sk. B., Jedná se o prodej podlahových krytin (příp. rozvoz) a jejich odborná nabídka. , Provozní doba Po - Pá 8:00 - 17:00, So 8:00 - 12:00, Ne 10:00 - 15:00., Předem volat (během dopoledne) na tel. č. 777 738 750 a domluvit si schůzku, Pracoviště - Vendryně. Pracoviště: Dadatex spol. s r.o., 739 94 Vendryně. Informace: Dana Kubienová, +420 777 738 750. Výroba - Výroba Obsluha strojů 20 000 Kč Obsluha stacionárních strojů a zařízení jinde neuvedená OBSLUHA VELKOPLOŠNÉ PILY. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: A16 a:16/10/2018, Praxe výhodou, jednosměnný provoz 6,00-14,30 hod., doprava firemním autem z FM zajištěna., Kontakt - telefonicky, e-mailem uveden viz výše.. Pracoviště: Stolařství ideál šebesta s. r. o., 739 04 Pražmo. Informace: Miroslav Šebesta, +420 602 593 900. Zdravotnictví - Zdravotnictví Sociální pracovník 21 000 Kč Pracovníci osobní péče ve zdravotní a sociální oblasti jinde neuvedení OŠETŘOVATEL-KA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: A16 z:26/9/2018 a:16/10/2018, Požadujeme:, - minin. kurz zdravotnického pracovníka s odborným dohledem, - vztah k dané činnosti, - schopnost práce v nočních směnách, - samostatnost, odpovědnost., Náplň práce:, . jedná se o následnou péči pro starší osoby - doléčovací zařízení., Rozvrh pracovní doby:, - nepřetržitý provoz po-ne v 8-hodinových nebo 12-hodinových směnách., Kontakt:, - telefonicky, emailem, uveden viz výše.. Pracoviště: Gaudium frýdek-místek s.r.o.*, Revoluční, č.p. 1282, 738 01 Frýdek-Místek 1. Informace: Jana Pokorná, +420 558 630 327. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 17 000 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov STAVEBNÍ DĚLNÍCI. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Aktualizace 17. 10. 2018, Požadujeme - fyzická zdatnost, manuální zručnost., Výhodou - ŘP sk. B., Životopis zaslat na e-mailovou adresu: sobotkova@stavbyastatika.cz, nebo předem volat (8:00 - 14:00) na tel. č.: 722 594 080 a domluvit si schůzku.. Pracoviště: Stavby a statika spol. s r.o., 1. máje, č.p. 230, 739 61 Třinec 1. Informace: Pavlína Sobotková, +420 722 594 080.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Martin Růžička sehrál první mistrák letošní sezony.

Martin Růžička k páteční návštěvě v Třinci: Jágrovi jsme toho moc nepředvedli

Třinec (v bílém) doma nestačil na Plzeň. Prohrál 2:3.
11

Třinec padl. Rozhodly přesilovky

Ministr Adam Vojtěch v Ostravě nic nevyřešil

Během své páteční návštěvy Ostravy, kde přijel řešit kritickou situaci ve fakultní nemocnici, se snažil nejmladší ministr současné vlády Adam Vojtěch působit sebevědomě a klidně. Po schůzce s hejtmanem Ivo Vondrákem a primátorem Tomášem Macurou se před novináři dostal do defenzivy.

Požár střechy domku s garáží způsobil milionovou škodu

Pět jednotek hasičů zasahovalo v pátek odpoledne v Návsí u požáru části sedlové střechy rodinného domku s podkrovím a garáže se starším osobním automobilem Peugeot 206.

Na přejezdu ve Frýdku přibudou závory

Zabránit potenciálním neštěstím na nechvalně proslulém železničním přejezdu u frýdeckého nádraží by už za rok měly také závory. Kolejiště má na starosti Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která s vybudováním závor počítá.

Smrtící drogy zřejmě pocházejí z Polska

Syntetické drogy, po jejichž užití v Moravskoslezském kraji zemřeli v září dva lidé a více než dvacet osob bylo intoxikováno, s největší pravděpodobností pocházejí z Polska. Na páteční tiskové konferenci to uvedl náměstek ředitele moravskoslezské policie Radim Wita.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT