"Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice na konci srpna zahájila další akreditovaný kvalifikační kurz, po jehož absolvování mohou účastníci vykonávat práci řidiče zdravotnické dopravní služby. Fakt, že kapacita 24 míst na kurzu je zcela zaplněna, dokládá velký zájem o práci řidiče sanitních vozů," uvedl mluvčí Skupiny AGEL Adam Knesl s tím, že kurz trvá celkem 3 týdny.

První dva týdny jsou věnovány teoretické výuce a třetí týden praktické části. Na závěr čeká všechny účastníky závěrečná zkouška. Největší část teoretické výuky je věnována zásadám první pomoci při náhlém postižení zdraví a poskytování základní ošetřovatelské péče.

Muž ke vloupání používal páčidlo i krumpáče. Bral vše, co mělo nějakou hodnotu.
VIDEO: Letní zloděj dopaden. O prázdninách vykradl téměř 30 objektů v MS kraji

„Účastníci se během kurzu seznámí se základy veřejného zdravotnictví, nahlédnou do somatologie, ale třeba i psychologie, kde se dozví, jak přistupovat k nemocným, raněným a rodičkám. Nedílnou součástí je pak také praktický nácvik komunikačních dovedností a trénink řešení možných krizových situací,“ popsala Denisa Zielonková, specialistka vzdělávání Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Do kurzu se může přihlásit zájemci starší 18 let, kteří disponují řidičským průkazem skupiny B, mají alespoň roční praxi v řízení vozidla a mají ukončené základní vzdělání.

Půlmiliontá návštěvnice Zoo Ostrava roku 2022 (na snímku druhá zleva) paní Franková s dcerou a vnučkou (vlevo).
Zoo Ostrava dál láme rekordy. Letošní půlmiliontý návštěvník už má své jméno

Kurzy pro řidiče sanitek pořádá vítkovická nemocnice již od roku 2019 a doposud proškolila necelou padesátku řidičů.

"Řada z nich našla rovnou i uplatnění ve zdravotnických zařízeních Skupiny AGEL. Mezi účastníky přitom zdaleka nejsou jen zájemci z Ostravska, ale například i z Olomouce nebo z Krnova. Cena akreditovaného kurzu je 8 tisíc korun," doplnil mluvčí Knesl s tím, že o termínu konání dalších kurzů nemocncie bude informovat na svých internetových stránkách.