Moravskoslezský kraj se rozhodl finančně podpořit studium vybraných řemeslných a technických oborů, jejichž absolventi v regionu chybí. Motivační i prospěchová stipendia budou moci od letošního září získat v krajských školách například ti, kteří se chtějí stát řezníky, tesaři, kominíky nebo klempíři. Seznam se může měnit v závislosti na potřebách trhu práce.

Peněžní podpora se bude ve školách, jejichž zřizovatelem je kraj, týkat třinácti oborů vzdělání s výučním listem a čtyř oborů vzdělání s maturitní zkouškou. „Zaměřili jsme se především na obory, které jsou žádané na trhu práce ,a ze škol vychází málo absolventů. Na úřadu práce bylo například v našem kraji letos v únoru 119 volných míst pro klempíře, přičemž v tomto roce střední školy ukončili pouze tři absolventi tohoto oboru, zedníků bylo 40 na 298 volných míst a tak bych mohl pokračovat. Statistické údaje o počtech volných míst se sice průběžně mění, ale obecný trend je z nich zřejmý," řekl náměstek hejtmana pro školství Stanislav Folwarczny.

Svítící fontána z hasičských vodních proudů na přehradě Baška.
VIDEO: U přehrady v Bašce se rozzářila fontána

Stipendia, na která budou moci studenti krajských škol dosáhnout, budou rozdělena na motivační a prospěchová. V optimálním případě se výše stipendia může vyšplhat až na 16 tisíc korun ročně. Motivační stipendium ve výši jednoho tisíce korun měsíčně je určeno žákům oborů, které jsou žádané na trhu práce, a hrozí jejich zánik, například klempíř, pokrývač, řezník-uzenář. Žákům ostatních vybraných oborů vzdělání, které jsou opět zaměstnavateli žádané a úřady práce v těchto oborech vykazují vyšší počet volných míst, je určeno měsíční stipendium ve výši 500 korun. Prospěchové stipendium bude odstupňováno od jednoho do tří tisíc korun za pololetí.

Například v případě Střední školy elektrostavební a dřevozpracující se bude motivační „tisícovka za měsíc" týkat oboru montér suchých staveb. Krajské stipendium dostanou také žáci v oborech elektrikář, tesař a zedník. Zvýšit zájem by mohlo i přejmenování školy. Od 1. září příštího roku se název školy, kde se žáci od šedesátých let až do roku 1990 připravovali v učebních a studijních oborech pro výkon převážně hornických povolání, změní na Střední školu řemesel.

Dětské hřiště na ulici M. Majerové se stalo v posledních pár dnech častým terčem vandalů. Z tohoto důvodu bylo podáno trestní oznámení na neznámého pachatele.
Oplocení dětského hřiště nenechává vandaly v klidu