Nejčastěji se zaměstnanci léčili se zlomeninou, podvrtnutím nebo pohmožděním, v jednom případě šlo o opaření horkou vodou. V průmyslovém podniku s více než 6 tisíci zaměstnanci jde o poměrně nízký údaj. Pro srovnání, v regionu Třinecka a Jablunkovska v loňském roce lékaři chirurgické ambulance Nemocnice Třinec ošetřili 7 589 úrazů, z toho bylo 1 437 dětí.

„Vrátit se z práce poraněný a strávit několik dnů či týdnů na nemocenské je pro každého člověka noční můrou. Jsem rád, že v naší firmě takových případů ubývá," podotýká ředitel pro personalistiku a administrativu Ivo Žižka. Dodává, že na postupném snižování počtu zraněných lidí v areálu hutě se podílí jak sami zaměstnanci dodržováním zásad bezpečnosti, tak vedení podniku, které zavedlo celou řadu opatření, aby k úrazům nedocházelo.

„U většiny případů se úraz stal vlivem lidského faktoru, a to nedostatečnou soustředěností při práci a pohybu. Jednou se na způsobení úrazu podepsala technologická porucha a jednou počasí, tedy námraza a následný pád," vysvětluje Zdeněk Gorecki, představitel pro bezpečnost a ochranu zdraví (BOZ) při práci. Řečí odborníků BOZ představuje 11 úrazů za rok hodnotu 0,18 úrazu na 100 zaměstnanců a rok. To je v huti nejnižší hodnota za posledních deset let. Například před deseti lety se v roce 2003 zranilo 31 zaměstnanců, o dva roky později 20 a úrazovost postupně se zaváděním nejrůznějších opatření klesá.

Bezpečností se Třinecké železárny intenzivně zabývají. „Výsledky úrazovosti jsou potvrzením správně nastavené politiky bezpečnosti a ochrany zdraví. Soustavně vyhodnocujeme existující rizika a také zlepšujeme podmínky bezpečné práce," dodává Zdeněk Gorecki.

Huť rovněž pořádá tematické a konzultační akce na provozech, koordinuje BOZ mezi firmami při provádění oprav výrobních agregátů a další nadstandardní činnosti ve spolupráci s odborníky na bezpečnost práce a pracovní prostředí. Na všechny tyto činnosti dohlíží také Státní úřad inspekce práce. Právě ten udělil v loňském roce Třineckým železárnám titul Bezpečný podnik.