„Když na něm zapálila čtyři svíčky, odskočila si z obývacího pokoje do vedlejší místnosti. Po návratu ovšem zjistila, že je celý v plamenech. Když se pokusila hořící hromadu na plastovém tácku uhasit, způsobila si přitom popáleniny na obou rukou. Škoda na nábytku byla v řádu tisíců korun," potvrdil tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela s tím, že by lidé neměli zapomínat na prevenci.

Následky požáru adventního věnce. „K požáru na konci roku stačí v domácnostech zapálená svíčka, která stojí v blízkosti bytových textilií, na nábytku – nebo se dotýká smrkových větviček. Zapálenou svíčku nelze položit kamkoli a na cokoli. V každém případě by měla být umístěna na stabilní ohnivzdorné podložce v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. Zapálené svíčky by neměly zůstávat bez dozoru. Po odchodu z domu je proto nejlepším řešením svíčky zhasnout," doporučoval Petr Kůdela.

Jak dále dodal, do adventního věnce a dalších předvánočních výzdob jsou ideální takové hořící svíčky, které jsou uschovány ve skleněné nádobce. Při odchodu z domova by je měli uživatelé automaticky sfoukávat. I Betlémské světlo, které se obvykle nezhasíná, by mělo hořet pouze v jednoznačně bezpečném prostředí.

„Pokud nemáte speciální vázu či lucerničku, postačí i větší zavařovací sklenice. Když zapalujete svíčky na dekoraci, vždy se ještě jednou přesvědčte, zda jsou řádně upevněny na nehořlavé podložce, případně v nehořlavém držáku tak, aby se nepřevrhly. Vyloženým hazardem je umístění zapálených svíček do nábytkových částí a do blízkosti záclon a závěsů, kde i lehký průvan dokáže kontaktovat bytovou textilii s hořící svíčkou," varoval Petr Kůdela.

Plamen svíčky má ve vzdálenosti deseti centimetrů nad ním teplotu přes 200 stupňů Celsia, což bohatě stačí k zapálení nejrůznějších předmětů.