Materiální škody u těchto požárů nebývají velké, následky jsou však tragické. Některým událostem šlo možná předejít. „Místnosti nebyly vybaveny hlásiči požárů,“ uvedl ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Vladimír Vlček, který věří, že probíhající kampaň zaměřená na hlásiče požárů zvýší počet bytů a domů, v nichž budou instalovány.

Vloni hasiči zaznamenali dva výjimečné případy. První z nich se stal v červnu v depu ostravského dopravního podniku v Ostravě-Hranečníku. Plameny zde postupně zachvátily třináct autobusů, z nichž některé byly na elektrický pohon. Právě s požárem tohoto typu autobusů se hasiči setkali vůbec poprvé. „Byl to velmi náročný zásah. Panovaly velké teploty kolem třiceti stupňů,“ uvedl zástupce ředitele moravskoslezských hasičů Radim Kuchař. Škoda se vyšplhala na bezmála sedmadvacet milionů korun.

VÝBUCH

Další drama, které mělo tragický konec, se odehrálo v srpnu ve Strahovicích na Opavsku, kde došlo k výbuchu v rodinném domě. Jeden člověk zemřel, statik rozhodl o demolici objektu.

„Byl to nejdéle trvající zásah v loňském roce. Jednotky zůstaly na místě více než čtyři dny. Byla nalezena munice a další nebezpečný materiál,“ řekl Kuchař s tím, že nasazeny byly i drony Letecké služby Policie ČR pro zkoumání vnějších i vnitřních prostor. Příčinou exploze a požáru byla neopatrná manipulace s hořlavou kapalinou.

Moravskoslezští hasiči vloni vyjížděli k téměř dvaadvaceti tisícům případům, což je nejvíce v České republice. „Hasiči z Moravskoslezského kraje se dlouhodobě umisťují na prvním místě v počtu zásahů v rámci celé České republiky,“ konstatoval Vlček.

Bezmála polovinu výjezdů představovaly technické havárie. Těch v posledních letech narůstá, a to i kvůli zásahům u spadlých a nebezpečných stromů. Co se týká požárů, těch vloni hasiči zaznamenali více než dva tisíce.