Významná historická památka byla prakticky zničena, hrubý předběžný odhad škody se pohybuje v řádech několika desítek milionů korun, historická škoda je ale nevyčíslitelná.

Dřevěný kostel v Gutech lze označit za ikonu dřevěné církevní architektury Beskyd a Pobeskydí. Je nejstarší památkou na území Třince. Dochoval si plně svou původní podobu, která odpovídá období vybudování. Podle letopočtu uvedeného na vchodu do sakristie lze usuzovat, že šlo o zmíněný rok 1563. Postavili jej evangelíci. Do rukou katolické církve přešel, jako mnohé jiné kostely v Pobeskydí, při silné rekatolizační vlně po konci třicetileté války v roce 1654.
V roce 2011 byl opraven. 

Dřevěný kostelík v Gutech v době opravy.
Unikátní kostelík v Gutech se dočkal opravy

Příčina vzniku požáru se bude důkladně zkoumat. Nikdo nebyl zraněn. 

"Operační středisko hasičů bylo o požáru kostela informováno krátce po úterní půlnoci. Do Gutů ihned vyjely - tedy už ve středu 2.8.2017 - tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Třinec, Frýdek-Místek a Ostrava-Zábřeh, společně s nimi sedm jednotek dobrovolných hasičů – Třinec-Guty, Jablunkov, Návsí, Bystřice, Hnojník, Řeka a Dobratice. Při jejich příjezdu již kostel silně hořel. Oheň dostali hasiči pod kontrolu za necelou hodinu, do středečního rána pokračovalo dohašování, když u požářiště zůstala místní jednotka Třinec-Guty," informoval mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. 

Požár vyšetřují policisté.

"V tuto chvíli probíhá střežení místa, po jeho úplném vychladnutí zahájíme ohledání místa činu, kterého se bude účastnit také psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání akcelerantů. Věc si již převzala služba kriminální policie a vyšetřování, která v tuto chvíli provádí nezbytné úkony směřující ke zjištění způsobu vznícení. Jelikož jsme na samém začátku prověřování, nemůžeme vyloučit úmyslné zapálení, nedbalostní jednání, pracujeme také s verzí technické závady," sdělila policejní mluvčí Lenka Sikorová. 

Dřevěný kostel v Třinci-Gutech.
SERIÁL: Dřevěný kostel Božího Těla v Třinci-Gutech

Nenahraditelná škoda
O neštěstí byla informována i starostka města Věra Palkovská, která hned v ranních hodinách vyrazila na místo, kde se setkala se zástupcem ostravsko-opavského biskupství. „Je to pro mne osobně velmi bolestné a pro Třinec je to velká tragédie. Domluvili jsme se hned na místě, že budeme biskupství ostravsko-opavskému maximálně nápomocni při případné obnově kostela,“uvedla starostka Věra Palkovská.
Cenná historická památka byla v letech 2012-2014 zrekonstruována za 4,3 milióny korun. Vybavení a obrazy kostelíka byly původní z první poloviny 16. století. Opravovalo se také okolí kostela, které bylo doplněno o nové prvky. „Vzbudila mě manželka s tím, že někde hoří. Viděli jsme jenom kouř a obrovské plameny. Pořád tomu nevěřím, je to hrozné. Nerozumím tomu, jak se to mohlo stát, byl to takový náš klenot“ řekl občan, který si nepřeje být jmenován.
Podobná tragédie se v roce 2002 stala v Ostravě-Hrabové. Vzácný renesanční kostel sv. Kateřiny Alexandrijské, symbol ostravské městské části, byl znovu postaven jako věrná kopie původní stavby. „To, co se stalo je velmi smutné. Kostelík v Gutech byl nádherný a vzácný, je to opravdu tragédie. I hned jsem si vzpomněl na podobnou událost, která se stala v Ostravě. Tady se kostel postavil znovu. Jestli to povede ke stejnému scénáři, to zatím nevím, ale je to možné,“ řekl člen pastorační rady diecéze Pavel Siuda. 
Klára Kubiesová

Hasiči dohašují rozsáhlý požár, který vážně poničil historickou budovy Libušína na Pustevnách postavenou podle architekta Dušana Jurkoviče; Pustevny, Prostřední Bečva, pondělí 3. března 2014.
Z Alšových maleb Libušína nezbylo nic. Předpokládaná škoda je 80 milionů