Operační středisko hasičů obdrželo informaci o požáru v úterý 28. března ve dvě hodiny v noci. Na místo zásahu byly povolány profesionální jednotky ze stanic v Třinci, Frýdku-Místku a Českém Těšíně, spolu s nimi zasahovaly i jednotky dobrovolných hasičů z Bystřice, městské části Třinec-Kojkovice a Třinec-Guty.

Hasiči společně s pohotovostní službou vypnuli přívod elektrické energie do domu a na hašení nasadili nejprve tři, posléze čtyři vodní proudy, jeden za pomoci využití automobilové plošiny.

Nehoda kamionu s čokoládou v Ropici.
FOTO: Čokoláda v ohrožení. Hasiči museli v Ropici vyprošťovat cisternu

„Zásah komplikoval nejen těžce přístupný terén, ale i fakt, že z důvodu narušené střešní konstrukce nebylo možné vstoupit do budovy, neboť u domu došlo ke zborcení střechy. Zraněnou ženu, která utrpěla popáleniny většího rozsahu, si převzala ZZS a zajistila její transport do nemocnice,“ informovala o zásahu mluvčí hasičů Kamila Langerová.

Záchranáři jednašedesátiletou ženu transportovali do popáleninového centra Fakultní nemocnice Ostrava. V okamžiku příjezdu zdravotníků byla při vědomí, zasahující lékař však zjistil, že utrpěla rozsáhlé popáleniny na více částech těla.

„Zasažena byla hlava, dýchací cesty, horní a dolní končetiny, i trup. Stav pacientky byl život ohrožující. Posádka musela postiženou uvést do umělého spánku, zajistit její dýchací cesty intubací a převést na přístrojem řízenou ventilaci. Záchranáři ošetřili popálené plochy a provedli další opatření v rámci přednemocniční neodkladné péče,“ přiblížil mluvčí zdravotníků Lukáš Humpl.

Situace na silnici I/59 z Ostravice na Bílou, kde v zimě na sněhu nesmí kamiony, 27. 3. 2023.
VIDEO: Sníh na Frýdecko-Místecku. Kamion museli navádět policisté

Po ukončení zásahu hasičů zůstaly na místě dvě dobrovolné jednotky, Třinec-Guty a Třinec Kojkovice, které až do ranních hodin prováděly dohled nad požářištěm a případné likvidace skrytých ohnisek.

V ranních hodinách byl požár zlikvidován a předán Policii ČR. Přesná příčina vzniku požáru je stále v šetření, výše škody byla předběžně vyčíslena na 980 tis. korun.

Kvůli probíhajícímu šetření příčiny požáru, na základě žádosti Policie ČR, kdy statik rozhodl o nestabilitě budovy, zasahovali, ve středu 29.3.2023 profesionální hasiči HZS MSK ze stanice Ostrava-Zábřeh při zajištění stabilizace domu.

Požár, Raškovice, 23. února 2023, zásah hasičů.
FOTO: Požár na Frýdecko-Místecku. Škoda 13 milionů, chemici kontrolovali ovzduší

Ve středu 29.3.2023 také pokračovalo za přítomnosti vyšetřovatelů z řad HZS MSK a Policie ČR vyšetřování příčiny vzniku požáru domu v městské části Třinec-Kojkovice. „Během vyšetřování bylo zjištěno, že jedna z místnosti vykazuje, vlivem vysokých teplot při požáru, větší poškození, než je obvyklé. Z tohoto důvodu byl na místo povolán statik, který rozhodl, že je potřeba danou místnost zajistit,“ doplnila mluvčí hasičů Kamila Langerová.

Na místo byla vyslána jednotka HZS MSK ze stanice Ostrava-Zábřeh, která s sebou přivezla kontejner určený pro stabilizaci budov.

„Hasiči, za necelé tři hodiny, budovu zajistili a následně předali zpět vyšetřovatelům, kteří tak mohli pokračovat ve své práci.“ uzavřela Kamila Langrová s tím, že někteří hasiči, kteří se na stabilizaci místnosti podíleli, jsou současně i členy USAR týmu, který se rovněž specializuje na stabilizaci zřícených nebo poškozených budov.