Spoluzakladatel Beskydského pivovárku Dušan Holý pro Deník připomíná, že jsou pivovarem, který se od počátku zaměřoval hlavně na distribuci piva v sudech, protože chtějí dodávat pivo hlavně do restaurací.

Stáčení

„Současná doba nás přinutila stáčet do lahví nebo do PET lahví. Ale fungujeme,“ poznamenává Dušan Holý a upozorňuje, že pivovarnictví je založené na tom, že se musí myslet hodně dopředu. „Takže teď vaříme piva, která se budou pít někdy v dubnu, možná počátkem května. Očekáváme, že už bude jiná situace, takže v této době jedeme skoro naplno,“ dodává Dušan Holý.

Beskydský pivovárek | Video: Deník/Lukáš Ston

Mnohem horší, podle něj, byla situace v listopadu nebo v lednu, kdy pivovar prakticky stál. Už předtím silně utrpěla kuchyň. „Když přišla po létě opět nečekaná stopka, postihlo to hlavně kuchyň. Tam jsme nakoupili zásoby, kuchyň fungovala čtrnáct dnů a přišel opět zákaz. To je problém, protože nakoupené suroviny není jak jinak použít. Pivovar ani tolik neutrpěl – u piva vždycky nějaká obrátka je,“ pokračuje Dušan Holý.

Odhaduje, že finanční propad za uplynulý rok byl asi dvacet až pětadvacet procent, což se může zdát v současné nejisté době ještě jako relativně solidní výsledek.

„Myslím si, že to je dáno tím, že máme zákazníky, kteří nám důvěřují a vracejí se k nám, a i v této době, která není růžová, díky nim nějakou obrátku máme,“ přemýšlí nahlas Dušan Holý.

Široká nabídka

Že je o pivo z Beskydského pivovárku zájem, není divu. Málokdo má ve stálé nabídce pět až šest druhů piv, v průběhu roku vaří v pivovárku občas další piva ze zhruba padesáti druhů.

„Právě vaříme výroční speciál, protože 9. dubna před osmi lety jsme poprvé narazili naše pivo v sudu. Takže vaříme, aby za dva měsíce ten speciál byl,“ vysvětluje Dušan Holý a doplňuje: „V pivovaru je to o tom, že si nemůžeme dovolit pivo neuvařit. Musíme doufat, že se něco bude dít a že ti naši zákazníci budou v obchodování pokračovat. A kdyby to bylo ještě zavřené, tak že budou nakupovat alespoň v nějaké menší míře.“