K vyrábění nejrůznějších výluhů a jejich lahvičkování to Terezu Ruskovou táhlo už odmala. Dětství a dospívání jí navíc výrazně ovlivnila sága knih o Harrym Potterovi, mladém čarodějnickém učni. „Patřím ke generaci, která s Harrym vyrůstala.

Pamatuji si na půlnoční prodeje, kterých se fanoušci účastnili v kostýmech. Následující dva týdny bylo možné venku zahlédnout lidi, ať už mladé nebo staré, s knihami v rukách,“ vzpomíná s úsměvem na dětství.

Green Smile z Havířova šije znovupoužitelné sáčky i chlebokapsy
Zelený úsměv? Žena z Havířova šije znovupoužitelné sáčky i chlebokapsy

Její nejoblíbenější postavou se rychle stal učitel lektvarů Severus Snape. „Vždycky jsem sbírala různé malé lahvičky a plnila je bylinkovými výluhy, ale postava Severuse tenhle koníček ještě zesílila. V jednu chvíli vypadal můj pokoj jako jeho kabinet v Bradavicích. Všude byly výklenky s lahvičkami plnými lektvarů,“ směje se Tereza.

S postupem času sice přestala vyhlížet sovu s dopisem, zato své vášně pro míchání a učitelství se nevzdala.

OD LEKTVARŮ K SIRUPŮM

Na Ostravské univerzitě vystudovala biologii s ekologií, a zatímco pracovala na svém doktorátu, absolvovala bokem ještě pedagogickou fakultu. Veškerý svůj čas tak dělila mezi vlastní studium a výuku biologie na gymnáziu. V té době si také začala pohrávat s nápadem založit vlastní firmu.

„Výrobě sirupů jsem se věnovala zhruba od čtrnácti let, připravovala jsem hlavně bezový. Jednou, jako výsledek prokrastinace, jsem ho navařila opravdu velké množství a zkusila jsem ho nabídnout pánovi v pojízdné kavárně. Ten mi ale řekl, že bez je nuda a že ho má každý. To mě hrozně rozčílilo,“ vypráví Tereza.

Podnik Babetti Ristorante v Ostravě, srpen 2020.
Majitelka středomořské restaurace v Ostravě: Koronakrize byla obrovskou výzvou

A tak začala na počátku roku 2015 sbírat přísady, vařit a zkoušet. Terezinu kuchyň naplnily ingredience, jako lístky růží nebo jasmínu, pupeny jehličí a další. Receptury nebyly k sehnání ani v Česku, ani v zahraničí, tak si Tereza začala vymýšlet své vlastní. „Gastroboom u nás teprve začínal. Já jsem věděla, že nemůžu experimentovat s až moc šílenými příchutěmi, ale přesto jsem nabízela zajímavější věci, než jakými byly tehdy klasický bez a malina,“ říká mladá žena.

HAVÍŘOVSKÁ BARVA KOUZEL

Neobvyklé příchutě lidi zaujaly, což dalo vzniknout Oktaríně. Ani v pojmenování firmy, jež sídlí v rodinném domě v Havířově, nezapřela Tereza svou lásku k magii. Oktarína je totiž nejen osmá barva duhy, ale především barva kouzel ze Zeměplochy britského spisovatele Terryho Pratchetta.

V současnosti nabízí dvacet tři stabilních chutí, které si zákazníci mohou koupit po celý rok. Mezi ně patří například nejprodávanější malinový a levandulový sirup. „Ovocné sirupy jsem původně dělat vůbec nechtěla, byla to pro mě nuda. Ale poptávka po nich rostla, takže jsem se přizpůsobila,“ vysvětluje Tereza.

Voskované ubrousky vyrábí malá rodinná firma z Ostravy.
Místo igelitu včelí vosk. Netradiční ubrousky z Ostravy šetří přírodu

V nabídce jsou však i sezonní a neobvyklé příchutě. Na podzim je to třeba dýňový a celoročně jako uhel černý Ostravský sirup, k jehož vzniku došlo vlastně náhodou.

„V Ostravě se konala mezinárodní konference influencerů a food blogerů, pro něž bylo připravené menu s typickými českými jídly a nápoji. Já dostala za úkol vymyslet drink, který bude zástupcem České republiky a Ostravy. Hned mě napadla Becherovka a černá barva, a tak vznikl drink Black Heart. Zároveň jsem ale musela připravit i nealko variantu, což byl trochu oříšek,“ připouští s úsměvem.

UHLÍ, CHORIZO NEBO KROWKY

Výzvy se však Tereza nelekla, a tak den před akcí vyrazila na kole k řece a nasbírala bylinky, z nichž v kombinaci s aktivním uhlím vznikl již typický Ostravský sirup.

„Imitoval chuť Becherovky a měla jsem na něj zakázky ještě předtím, než se vůbec stal součástí nabídky,“ směje se. Kuriózní příchutě jsou vůbec jejími oblíbenými, což dokázala při vymýšlení drinků pro již neexistující bar U Gustava. „Byla to jen roční pop-upová akce, ale mohla jsem konečně pustit uzdu fantazie. V drincích tak byl sirup z choriza, z nakouřených hoblin nebo karamelových krowek,“ vyjmenovává.

Ostravský Krýgl 2020
Do svíčkové i na palačinku. Ostravané si při vaření chilli omáček pobrečí

Do budoucna plánuje podnikatelka rozšíření sortimentu o bylinné příchutě, například bazalku nebo tymián. V současnosti si však mohou lidé pochutnat třeba na okurkovém, zázvorovém nebo jasmínovém sirupu. Všechny šťávy jsou domácí a stoprocentně přírodní, čímž se odlišují od konkurenčních značek.

„Oktarínu jsem založila, protože jsem věděla, že bude výjimečná. A když víte, že něco umíte a na trhu to chybí, nečekejte, až s tím přijde někdo jiný,“ uzavírá Tereza Rusková.

Světlana Nedvědová