Česká republika se na moment opět vrátila na politickou mapu světa. Po letech, kdy náš prezident ani premiér ve světě nebudí příliš sympatií a diplomaté musejí spíše hasit jejich faux pas, o Česko opět projevil někdo zájem: dorazil sem americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Připomněl osvobození Plzně a také se sešel s místní politickou garniturou. Trumpův muž tu předal jasný vzkaz: ačkoli víme, že se vás pokoušejí Rusko a Čína dostat na svou stranu, pamatujte, že jsme spojenci.

Tiskové konference vlády na téma koronavirus
Nepřišli ti, kteří přijít měli

A vhozenou Pompeovu rukavici zvednul šéf Senátu Miloš Vystrčil, který na konci srpna vyrazil na historickou návštěvu Tchaj-wanu. Jedná se o teritorium, které jako samostatný stát světová diplomacie neuznává, ale vnímá je za součást Číny. Peking a Tchaj-pej pak dlouho bojovali o nadvládu nad celou Čínou. V současnosti již Tchajwanci touží spíše po tom, aby získali status samostatné země, kterou uzná většina světa. Vystrčilova návštěva tomu napomohla, nicméně k žádnému skutečnému uznání samostatnosti formálně nedošlo.

Bývalý španělský král Juan Carlos de facto uprchl ze země po provalení finančního skandálu, který obsahoval i milenku a další podobné pikantnosti.

Rusko jako první země světa hlásí objev vakcíny proti koronaviru, nicméně dáno to bylo především tím, že informaci vědci oznámili již po druhé fázi testování a nikoli po třetí, jak bývá ve vědeckém světě standardem. Většina zemí deklarovala, že vakcínu Sputnik V nevyužije, a na internetu se objevili fotomontáže s prsatým Vladimírem Putinem, který hlásí, že Sputnik žádné vedlejší účinky nemá.

V Bělorusku se konají prezidentské volby. Podle oficiálních výsledků opět zvítězil „poslední diktátor Evropy“ Alexander Lukašenko. Západní svět však výsledek voleb neuznává a i velká část Bělorusů je přesvědčena, že výsledky byly zfalšované a zvítězila hlava opozice Svjatlana Cichanouskaja. Následují protesty, Lukašenko se snaží domluvit pomoc od Putina a Cichanouskaja prchá ze země.

Fenomén Igráček.
Figurka pomáhá bojovat proti koronaviru. Igráček už vybral přes milion korun

Jeden ze skutečně historických milníků letošního roku: Spojené arabské emiráty podepisují obchodní smlouvu s Izraelem, která má potenciál přinést trvalé zlepšení vztahů na Blízkém východě.

Libanonským Bejrútem otřásla mohutná exploze, která srovnává se zemí velkou část historického města. Svět sleduje tragédii v přímém přenosu. Startuje obří záchranná akce, do které se zapojují také čeští záchranáři se svými psy vycvičenými na hledání osob zasypaných sutinami.

Petr Čornej získává Magnesii Literu za svou obří knihu o Janu Žižkovi, v níž líčí slavného lapku (a jednoho z největších Čechů podle proslulé ankety) v krutě nepřibarveném světle.