Nicméně sběratel Scott Fortner, který pomáhá při ověřování pravosti památek po Marilyn Monroe, na sociálních sítích zveřejnil fotografie šatů pořízené po přehlídce Met Gala. Struktura látky u zipu šatů na zádech je porušená, některé krystalky jsou odtržené, jiné visí na nitce.

Kim Kardashian na Met Gala 2022.
Módní událost roku Met Gala: Kardashianová vynesla šaty Marylin Monroe

V příspěvku na instagramu je citace majitele šatů, floridského muzea kuriozit, který v souvislosti s jejich zapůjčením Kardashianové ujišťoval, že „jsme vynaložili obrovské úsilí, abychom uchovali tuto část historie popkultury“. Zástupci muzea také uvedli, že šaty nebyly upravovány Kardashianové na míru a že je na sobě měla jen na červeném koberci a pak se převlékla do jejich repliky.

Drastická dieta 

Kardashianová si k přiléhavým šatům v tělové barvě vzala bílou kožešinovou štólu, protože se jí nepodařilo šaty dopnout, píše britský The Guardian na svých internetových stránkách. Už měsíc před Met Gala při zkoušce róby připustila, že její předpoklad, že do nich bez problémů vklouzne, byl příliš optimistický. Nasadila kvůli tomu drastickou dietu, za což ji kritizovali odborníci na zdravý životní styl. Mnohým se nezamlouvala už samotná skutečnost, že si obléká šaty, které patřily mrtvé ženě.

„Bulvárními kauzami se víc zaobírá Emma. Já jsem věkem víc a víc odtržený od běžné reality,“ prozradil Jordan Haj.
Emma Smetana a Jordan Haj: Stěhování? To jsme přehnali a strašně se omlouváme

Mezinárodní rada muzeí uvedla, že „historické oděvy by neměl nosit nikdo, ať jde o soukromé osoby nebo veřejně známé lidi“. I když jsou šaty součástí soukromé sbírky, je třeba je chápat jako „věc patřící lidstvu“ a je třeba je uchovávat pro příští generace.

Šaty jsou v muzeu uloženy v místnosti s kontrolovanou teplotou a vlhkostí mezi 40 a 50 procenty. Muzeum je zakoupilo v roce 2016 za 4,8 milionu dolarů (114 milionů korun).