"Úkol přebrání kapsle na místě přistání byl dokončen," informovala japonská vesmírná agentura JAXA na twitteru asi čtyři hodiny po oznámení přistání. Kapsle se při svém návratu do zemské atmosféry proměnila v zářící ohnivou kouli, která byla pozorovatelná několik sekund, když se její ochranný štít rozžhavil při teplotě dosahující asi 3000 stupňů Celsia, popsali odborníci z agentury JAXA. Její bezpečné dosednutí pak zajistil padák.

Čínská sonda Čchang-e 5 na Měsíci
Čínská sonda zvládla manévr na měsíční orbitě. Nyní zahájí návrat na Zemi

Kapsle s cenným materiálem bude z Austrálie převezena do Japonska, kde bude teprve otevřena. Vědci si od průzkumu vzorků asteroidu slibují, že jim pomůže objasnit vývoj Sluneční soustavy a vznik života na Zemi.

Sonda Hajabusa 2 odstartovala z Japonska v roce 2014 a k asteroidu Rjuga, který je vzdálen 300 milionů kilometrů od Země a jehož stáří se odhaduje na 4,6 miliardy let, cestovala tři a půl roku. Vzorky asteroidu začala odebírat v roce 2019 a v loňském roce také zahájila cestu zpět k Zemi.

Stopy organických látek

Na asteroidu sonda odebrala vzorky o celkové váze asi jednoho gramu. Vědci si slibují, že materiál, který není dotčen kosmickým zářením a dalšími externími vlivy, jim pomůže objasnit počátky Sluneční soustavy a možnost vzniku života na Zemi. Výzkum se zaměří především na stopy organických látek ve vzorku.

Galaxie v Andromedě, také M31, NGC 224 nebo Velká mlhovina v Andromedě
Nový atlas vesmíru. Teleskopy v Austrálii zachytily milion neznámých galaxií

Vědci se domnívají, že původně byla Země příliš blízko Slunci, než aby se na ní mohla vyskytovat voda. Podle této hypotézy byla voda a další organické látky dodány na Zemi meteority podobnými jako Rjuga poté, co se planeta vzdálila od Slunce a ochladila, uvedla agentura Kjódó.

Sonda Hajabusa 2 bude pokračovat dál ve své vesmírné misi. Jejím dalším cílem bude malý asteroid s názvem 1998KY26. Odhaduje se, že cesta potrvá deset let. Cílem výzkumu bude mimo jiné nalézt způsoby, jak se vyhnout střetům meteoritů se Zemí.