V předešlých komunálních volbách ve Frýdku to byla výhra ČSSD, získala 25,58 procent hlasů, čemuž odpovídalo jedenáct mandátů v zastupitelstvu. Na paty jí ale šlapali regionální politici hnutí Naše Město s 23,26% a deseti křesly. ANO bylo třetí s 18,60% a osmi zastupiteli. KDU-ČSL a Piráti měly obě s 9,30% plichtu, dostali na magistrát po čtyřech lidech. Remizovala rovněž KSČM a SPD s 6,98%, každá obdržela tři mandáty. Volební účast byla ve městě lehce nad osmatřicet procent.

Dětské oddělení nemocnice ve Frýdku-Místku
Volby 2022 ve Frýdku-Místku: Omezení služeb na dětském oddělení nemocnice

Frýdek-Místek jmenoval koncem října 2018 staronového primátora Michala Pobuckého z ČSSD. Sociální demokraté vytvořili koalici s lidovci a „babišovci“. Ze čtyř na pět se navýšil počet primátorových náměstků, a to vzhledem k potřebě člověka, jenž by měl na starost situaci okolo výstavby obchvatu D48 / D56.

Toto klíčové téma pro Frýdek-Místek nakonec nebudou v letošních komunálních volbách obyvatelé už řešit. Severojižní část z Ostravy do Beskyd je průjezdná, stejně jako první etapa napojení ve směru od Příbora. A k velké radosti místních avizovalo Ředitelství silnic a dálnic ČR zprovoznění druhé části na Dobrou ještě letos alespoň v jednom pruhu, což dostane z centra kamiony.

Hlavní třída ve Frýdku-Místku, březen 2021.
ANKETA: Co bude s centrem Frýdku-Místku po dokončení obchvatu?

Dobrou zprávu s obchvatem ale na jaře vystřídala nedobrá zvěst z Nemocnice Frýdek-Místek. Takzvaná změna struktury na dětském oddělení znamenala konec akutní péče (zůstala pouze víkendová pohotovost od osmi do osmnácti hodin) a rodiče byli nuceni jezdit s potomky do okolních zdravotnických zařízení. Třeba v Městské nemocnici Ostrava přibyla na pohotovosti navíc až pětina malých pacientů právě z okresu Frýdek-Místek. Není divu, že v anketě na webu Moravskoslezského Deníku na otázku „Bylo zrušení dětské pohotovosti v nemocnici ve Frýdku-Místku správným krokem? dalo dvaadevadesát procent hlasujících odmítavé stanovisko.

Podobně se vyjadřovali i zástupci zdejších devíti politických stran a hnutí kandidujících v Komunálních volbách 2022. Shoda nastala v daném případě mezi pravicí, levicí i nezávislými kandidáty.

Původně to byla Nádražní ulice, po velkém bourání a přestavbách Hlavní třída, dnes se čeká na otevření obchvatu Frýdku-Místku, aby se tomuto místu ulevilo a vrátilo se lidem, 14.9.2022.
Volby 2022: budoucnost Hlavní třídy jako jedno z témat ve Frýdku-Místku

Původní koalice na frýdeckomísteckém magistrátu však takovou sílu neměla, vloni v březnu se pod ní „zatřásla zem“ a post ustálo jen ANO. Místo se sociálními demokraty a lidovci tehdy vstoupilo do koalice s Piráty a hnutím Naše Město – za které byl též zvolen nový primátor Petr Korč. Ten se v letošních komunálních volbách stal za tento subjekt znovu kandidátem na primátora. Stejně jako jeho předchůdce Michal Pobucký, ovšem už ne v barvách ČSSD, nýbrž Přátel FM. Oba měli v internetové anketě Deníku přibližně silnou pozici, za nimi pak skončil Marcel Sikora za koalici SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Jakub Tichý (Piráti).

Primátor Frýdku-Místku Petr Korč.
Kdo chce vést obce na Frýdeckomístecku? Přinášíme kandidátky pro komunální volby