Ve volebním obvodu č. 73 Frýdek-Místek, kde se ale volilo také v sousedním okrese Karviná (Český Těšín, Chotěbuz a Horní Bludovice) zvítězil lékař Zdeněk Matušek. Získal 50,98%.

Těsně druhý skončil Stanislav Folwarczny, pedagog a momentálně náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport. Získal 49,01% hlasů. Volební účast byla 16,08%.

Lítý souboj rozhodovaly necelé tři stovky hlasů. Matušek obdržel ve 2. kole od voličů 7 519 hlasů, Folwarczny pak 7 228 hlasů.

Volby 2022, Frýdek-Místek, zastupitelé, koláž.
OBRAZEM: Toto jsou noví zastupitelé Frýdku-Místku, tito povedou město, podívejte

Čtyřiačtyřicetiletý Zdeněk Matušek vystudoval gymnázium v Třinci a lékařskou fakultu UK v Praze, později i Fakultu zdravotnických věd Palackého univerzity v Olomouci, obor management a ekonomika ve zdravotnictví. Titul MBA získal studiem v americkém Texasu.

Během profesní kariéry prošel oběma třineckými nemocnicemi, byl zástupce primáře interního oddělení Nemocnice Třinec a v letech 2018 až 2020 i jejím ředitelem. V současné době vede skupinu lékařských praxí a sám pracuje také jako lékař - internista.

S manželkou a dvěma syny momentálně žije v Havířově, kde má i lékařskou praxi. Mezi jeho zájmy patří sport – snowboarding, lyžování sportovní střelba, motosport, tenis, jachting, cyklistika a cestování.

Zdeněk Matušek a Stanislav Folwarczny
Volby podruhé: těchto šest kandidátů v MS kraji svede o víkendu boj o Senát

Stanislav Folwarczny (59) je dlouholetý politik ve svém domovském regionu. Práce s lidmi, a především pro lidi, ho provází celý jeho profesní život. Začínal jako učitel v Karviné, poté působil jako ředitel velké školy v Českém Těšíně. V letech 2014 až 2018 byl místostarostou Českého Těšína za ODS, v roce 2016 byl zvolen do zastupitelstva kraje, kde má na starosti školství a sport. Je ženatý, má čtyři děti, bydlí v okrajové části Českého Těšína. Je nadšeným turistou, sportovcem a také zahrádkářem.

Výsledky jsme sledovali ZDE.

Napříč Českou republikou se v pátek a sobotu volilo ve 24 z 27 obvodů, kde se nerozhodlo před týdnem v 1. kole.